Magyar Passió

2022.06.14. 14:01

Veszprémben is bemutatták Eperjes Károly filmjét

A Magyar Mozgókép Fesztiválon láthatta a közönség a Magyar Passió című filmet, melynek rendezője és főszereplője Eperjes Károly.

Balla Emőke

Eperjes Károly, Csukás Sándor és Nemcsák Károly a fehérvári bemutatón

Forrás: Fehér Gábor / FMH-archív

Eperjes Károly rendezői bemutatkozásához az ötvenes évek magyarországi keresztényüldözéseit választotta témául. Ő formálja meg Leopold atyát, aki azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, majd az atyát koholt vádak alapján letartóztatják és kegyetlen kínvallatásnak vetik alá. Volt diákját, a kereszténységnek hátat fordító, a szocialista rendszerben hívő, fiatal tisztet, Keller főhadnagyot bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával, a ferences szerzetes kitartása,  ellenállása azonban elbizonytalanítja őt. A valós eseményeken alapuló film Várnai Péter címzetes prépost Krisztus inge című kiadatlan színművének adaptációja. Produder Hábermann Jenő, Eperjes Károly mellett többek között Telekes Pétert, Gál Tamást és Nemcsák Károlyt láthatják a nézők. 

A film országos bemutatóját tavaly november 4-én tartották, akkor a közönség Balatonfüreden és Veszprémben is megtekinthette az alkotást. A mostani fesztiválon a pénteki vetítés után az Óváros téri FILMIO Fröccsteraszon találkozhatott a közönség a rendezővel. A Pannon Egyetem és a Magyar Mozgókép Fesztivál Nézzünk mögé című közös programján a filmek apropóján társadalmi, történelmi kérdésekről cserélhetnek eszmét az alkotókkal és szakértőkkel. Ezúttal Eperjes Károlyt faggatták.

A filmet öt kategóriában - legjobb játékfilm, legjobb rendező, legjobb férfi főszereplő, legjobb forgatókönyvíró (Eperjes Károly, Horváth Áron, Petrik András, Várnai Péter), legjobb maszk (Bujdosó Magdolna) - jelölték díjra a Magyar Mozgókép Fesztiválon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában