A gyerekeket vendégfogadás várta

2022.06.03. 18:21

Kitáncolták a májusfát Pákozdon

Egy májusfa nem sok árnyékot vet, így szikrázó napsütésben táncolták körbe pénteken a kislányok és kisfiúk a helyi általános iskolában.

Tihanyi Tamás

Szalagdíszes kalap volt a nap koronája

Forrás: Tihanyi Tamás

A Pákozdi Nemeskócsag Általános Iskola száztizenhat alsós tanulója táncolta ki az oktatási intézmény udvarán felállított májusfát, miközben mozdulataikban és énekeikben szüleik és nagyszüleik gyönyörködtek. Az esemény egy egész hónapon átívelő programsorozat állomása volt, amelynek célja a népi hagyomány megismerése, ápolása, felelevenítése, a nemzeti gyökerek és az összetartozás érzésének erősítése.  

– Iskolánk tanítói motiválással, az ismeretek alkotó alkalmazásával, a szerepjáték módszereivel készítették fel az eseményre a diákokat. Segítséget is kaptunk a Pákozd Iskolásaiért Alapítványtól, valamint a nagyközség önkormányzatától – mondta Molnárné Patkós Katalin tanító, projektgazda. 

A májusfát egyébként az iskola „legénybandája” díszítette és állította fel az udvaron, még április 29-én. Az osztályok énekes játékfűzések bemutatásával és moldvai táncházzal, örömtáncolással készültek a június harmadikán délután megkezdett májusfa kitáncolásra. Az ünnepi eseményen a gyerekek népi ruhába öltözve ropták a táncot. Pünkösdi királyt is választottak: népi ügyességi és erőt igénylő feladatokkal, vetélkedéssel volt elnyerhető a nemes cím, amit egy éven keresztül visel a győztes. A négy évfolyam négy pünkösdi királyát szalagdíszes kalappal koronázta meg az oktatási intézmény igazgatója, a szülői munkaközösség vezetője és a diák önkormányzat elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában