93. Ünnepi Könyvhét

2022.06.08. 07:10

Főszerepben a könyv, az olvasás - Fehérváron megkezdődött az Ünnepi Könyvhét

A 93. Ünnepi Könyvhét országos programsorozatához csatlakozva a megyeszékhelyen is lesznek író-olvasó találkozók, kötetbemutatók, de újra megrendezik a Könyvheti pikniket is.

Bokros Judit

Izinger Katalin művészettörténész a kiállítást, a könyvtár igazgatója, Buriánné Tarró Edit pedig a könyvhetet nyitotta meg

Forrás: Nagy Norbert / FMH

A Vörösmarty Mihály Könyvtárban már június 7-én, kedden volt kapcsolódó program: az Oskola utcai olvasóteremben Között címmel nyílt kiállítás a Magyar Művészkönyvalkotók Társasága tagjainak munkáiból. A megnyitón Izinger Katalin művészettörténész felidézte a Szent István Király Múzeum 35 évvel ezelőtti, I. Nemzetközi Művészkönyv Kiállítását, valamint röviden bemutatta a közel harminc éve, 1993-ban alakult művészkönyves társaságot, amelynek alapító elnöke Kiss Ilona, jelenlegi elnöke Szirányi István. A neves képző- és grafikusművészekből alakult csoportosulás célja, hogy a könyv fogalmának határait kiterjesztve egyedi vagy kis példányszámú alkotásokat hozzanak létre különböző technikák felhasználásával. Hallhattuk továbbá a művészkönyv mint műfaj kialakulásának történetét, amelyből kiderült az is, hogy ezek a művek jellemzően nem olvashatók, sokszor nem is lapozhatók, inkább esztétikai funkciójuk van, elsősorban műalkotásként értelmezhetők. A színes, változatos formákban, technikákkal létrehozott művészkönyvek saját kis univerzumként foghatók fel, így lehetnek viccesek, furfangosak vagy éppen költőiek. És igen, valóban minderre van példa a vitrinekben látható alkotások között, úgyhogy valóban megéri csemegézni, közel hajolni, bogarászni az esetleges szöveget, rácsodálkozni a felhasznált anyagokra, megkeresni a hozzánk legközelebb álló művészi könyvet.

A könyvtár egyik kiemelt programja lesz a régi hagyományt felelevenítő Könyvheti piknik a Bartók téren június 11-én, szombaton 10–17 óráig. Itt a könyvvásár mellett délelőtt lesz például interaktív irodalmi foglalkozás Dávid Ádám íróval, délután Váczi Márk történész mutatja be A Fekete Sas Fogadó és Kávéház évszázadai című kötetet, dedikálnak helyi szerzők, fellép a Teleki Diákszínpad, a Vörösmarty Kuckó csoport, indul irodalmi séta Magony Imre vezetésével. A részletes program a vmk.hu honlapon tekinthető meg. A tagkönyvtárakban ugyancsak színvonalas találkozók lesznek, csupán néhány a teljesség igénye nélkül: június 8-án a Pedagógiai Szakkönyvtárban Kertész Róbert Tibor vegán ironman mutatja be könyvét, június 9-én, csütörtökön a Budai úti Tagkönyvtárban Herczeg Katalin illusztrációiból nyílik kiállítás, aznap a Zsolt utcában Bakos Gyöngyi íróval lesz író-olvasó találkozó, június 10-én szintén a Budai úton vendégeskedik Spiró György író, szombaton pedig az olvasóteremben Grecsó Krisztián írót hallhatjuk, láthatjuk. Az Aranybulla Könyvtár is kapcsolódik a Könyvhéthez: szerdán az Aranyat érő beszélgetések című sorozatban Vakler Lajos szerkesztő-riporter Fehérvári beszélgetések című könyvsorozatáról lesz szó, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárba pedig csütörtökön Cserna-Szabó András író érkezik. Ám a Study könyvesbolt is szervez: csütörtökön Szálinger Balázs költővel lesz találkozó. A Vörösmarty Társaság szintén kapcsolódik: június 11-én 13–19 óráig, 12-én 10–14 óráig a Fehérvári Civil Központ előtti téren várják az olvasókat dedikálásokkal, árusítással, gyerekprogramokkal. Alelnökük, P. Maklári Éva Kapuk című új kötetét pedig szerdán mutatják be a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában