Nem tudni pontosan mi lett vele

2022.05.11. 17:30

Sisinek szobra állt egykor Cecén

A cikkünkhöz mellékelt 1935-ös fényképfelvétel is bizonyítja, Cecén egykor emlékműve állt Sisinek, azaz Erzsébet királynénak. A szobor költségét özvegy Bauer Antalné fedezte.

Majer Tamás

Erzsébet királyné szobra egykor nevezetes látnivaló volt Cecén

Forrás: Fortepan/Privát Fotó és Film Archívum – Höfler Tibor gyűjtemény

– A fehérmegyei Czecze községben május 24-ón avatták föl néhai Erzsébet királyné szobrát, melyet özvegy Bauer Antalné áldozatkészsége emelt s most ott áll a magyar község legszebb helyén, a Bauer-kastély lombos és virágos bejárója előtt. A szobrot Bauerné a megyének ajándékozta, mely a gondozást Czecze községére bízta. Lépcsőkön emelkedő kő háttér elé van helyezve a királyné mellszobra s felül mennyezetes ernyő hajlik a szobor fölé. 

A jóhatású építészeti részt faragott virág motívumok s legfelül a magyar korona díszítik. A szobor építészeti része Tőry Emil műegyetemi tanár műve s hatásosan emeli ki Zala György jeles szobrászunk szép mellszobrát, mely a királynét a koronázási időből ismert képe után ábrázolja. Ugyanazon mintára készült ez, mely Zalától a Park-klubban látható – írta meg 1903. május végén a Vasárnapi Újság. A képes folyóirat egybefűzött változatának 300. oldalán található meg az eredeti írás, amelyet legott folytatunk is: – A leleplezésre Czecze községet zászlókkal, füzérekkel díszítették. 

Székesfejérvárról különvonat érkezett a főispánnal és megyei tisztviselőkkel. Budapestről is sokan elmentek. A közoktatásügyi minisztert K. Lippich Elek osztálytanácsos képviselte. Az ünnepély isteni tisztelettel kezdődött. A szobornál Herczeg Ferencz beszélt először, majd báró Fiáth Pál főispán és Lippich Elek, kinek beszédje alatt leplezték le a szobrot. Csillag Teréz a budapesti Vígszínház művésznője szavalta el Farkas Imre alkalmi költeményét. A székesfejérvári honvéd zenekar a királyné kedvelt dalát «Lehullott a rezgő nyárfa ezüst színű levele» játszotta. 

Huszár Ágost alispán átadta a szobrot a községnek és Sebestyén István bíró ígéretet tett, hogy gondját viselik. A Kölcsey himnusza közben oszlott szét a közönség. Az emlékmű ma már nem áll. Kortárs kutatások, vagy inkább csak találgatások szerint a szobrot 1950-ben eltávolították, helyére Rákosi Mátyás arcképét helyezték. Nem elvethető az sem teljesen, hogy a szobor talapzatát anno a tanácsháza udvarán egy bombatölcsér nyelte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában