Szeretnék kiadni

2022.05.24. 17:30

Országos lett a dégi rajzpályázat

Egy véletlen tévesztés miatt vált országossá a Lurkó Kuckó Egyesület rajzpályázata, amelyen ráadásul nemcsak gyerekek, hanem gyermeklelkű felnőttek is részt vettek.

Majer Tamás

A rajz címe: A láthatatlan fonál. A 12 éves, 6. osztályos Szabó Kata rajza, Sándorfalváról

A dégi Lurkó Kuckó Egyesület a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Enyingi Tagintézményével közösen hirdette meg az Együtt kerek a Világ! című rajzpályázatát; fogyatékosság gyerekszemmel jeligére. 130 alkotás érkezett az ország minden tájáról. Íme a települések listája: Enying, Lepsény, Lajoskomárom, Bács­borsód, Buj, Csemő, Debrecen, Gyula, Berettyóújfalu, Nyíregyháza, Kaposvár, Sándorfalva.

16 alkotás kiemelt arany, 34 arany, 29 ezüst, 40 bronz minősítést kapott, 11 pedig különdíjat. Illetve érkezett még két prózai alkotás is, ők is különdíjat kaptak.

– A pályázat legszebb pillanata volt, amikor a következő levél kíséretében bontottuk ki a borítékot – mesélte László Péterné Krisztina, a dégi egyesület elnöke, majd mutatta is a levelet, amely Bácsborsódból érkezett, az Őszi Napfény Integrált Szociális Intézményből. A Festékpaca szakkör vezetője, Somi Eszter írta, ebből idézünk: „Embertársaink között vannak néhányan, akik felnőtt testben, gyermeki lélekkel, olykor csak szavakat helyettesítő eszközök segítségével képesek örömüket, bánatukat, vágyaikat, élményeiket kifejezni, másoknak megmutatni. Ez pedig egy csoda! Festékpaca szakkörünk tagjai közösen, egymást bátorítva és segítve, az épek világát színesítő és gazdagító alkotások megformálására képesek.” 

László Péterné elmondta, már régóta tervezték a rajzpályázatot, idén végre került rá forrás, egészen pontosan egy tavalyi Nemzeti Együttműködési Alap-támogatásból jutott rá. Másfél millió forintot nyertek el a szervezet működésére, szakmai programjának megvalósítására. Ebből állták például a rajzpályázat nyereményeit: vásárlási utalványokat. Ezeket könnyű volt az ország távoli pontjaira is elpostázni.

A rajz címe: Gyere, mert nagyon szép a világ. A tízéves, 4. osztályos Szűcs Lara, a sándorfalvi általános iskola diákjának alkotása

A Lurkó Kuckó Egyesület szervezői, amikor elkészítették a felhívó plakátot, s azt kitűzték világhálós közösségi oldalukra, lehagyták, hogy az Enyingi járásból várják a jelentkezőket, az alkotásokat. Most már persze egyáltalán nem bánják, hiszen hány és hány rajz el sem készült volna, ha nincs ez a „véletlen”! Bács­borsódról, amint az a citált levélből is kitűnik, gyermeklelkű felnőttek küldték el rajzai­kat, amelyeket első ránézésre első osztályosok alkotásainak hitt László Péterné. Amikor a rajzok hátoldalát megnézte, akkor jött rá, hogy itt valami másról van szó. Ők mind különdíjban részesültek, illetve a Festékpaca szakkör 20 ezer forint értékű vásárlási utalvány kapott. Sándorfalváról érkezett a legtöbb arany minősítést kiérdemlő rajz, ezért az úgynevezett Arany­ecset-díjat a sándorfalvi felkészítő pedagógusnak küldték el a szervezők.

– Hálás vagyok minden felkészítő pedagógusnak, felnőttnek, segítőnek, aki támogatta a gyerekeket abban, hogy ilyen alkotásokat beküldjenek, létrehozzanak, és hogy foglalkozzanak ezzel a témával – mondta lapunknak László Péterné. – A pedagógusoknak nagyon kemény érzékenyítő programot kellett előtte a gyerekekkel végigcsinálniuk, hogy értsék, mi az, hogy fogyatékosság, milyen fogyatékossági típusokkal találkozhattak, és ezeket hogyan tudják úgy megjeleníteni, hogy a végeredmény ne legyen bántó – tette hozzá.

Az egyesület szeretné kiadványban közreadni, vagy naptárat készíteni a legjobb rajzokból, forrást keresnek a nyomdai költségekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában