Floralia

2022.05.07. 18:41

Lázongó kelták, mentás csirke és ezerszín virágok - Ismét köszöntötték a tavaszt Gorsiumban (videó)

Kovácsok, kőfaragók, mézet és szappant kínáló árusok, ókori római virágokkal kereskedők, de még vodkás jégkását értékesítők is színesítették a táci Floralia fesztivált, melynek nyitónapjára május 7-én, szombaton került sor. S mindent ugyanígy megnézhetünk újra vasárnap is!

E. Tringli Alexa

Forrás: Nagy Norbert / FMH

Idén a megszokottól eltérően nem Septimius Severus császár vonult be az ékes menet élén, hanem Hadrianus, Alsó-Pannónia helytartója. Lovas harci szekerét megannyi római légiós, színesebbnél színesebb öltözetű hajadon és gyermek követte, míg a menet végén az egyszerű ruhákba öltözött rabszolgák és fényes fegyverzetű gladiátorok vonultak.

A covid miatti kényszerpihenő után felfrissülés volt újra ezen a helyen köszönteni a tavaszt, még ha ez pogány szertartások között történik is. A latin nyelvű szertartás során felavatták és átadták Hadrianusnak a tanácsházat, majd a menet átsétált a színház területére, s itt gladiátorjátékokat tekinthettek meg a nézők. S Hadrianus dolga sokszor nehéz volt, ugyanis a gyerekek igen sokszor mortem, azaz halál felkiáltással jelezték, hogy mi legyen a sérült gladiátor sorsa. Hadrianus elképedve ugyan, de többször engedett népe kedvének, és ujja több esetben is lefelé mutatott.

A Szabad Színház kiváló előadói ezúttal egy új bemutatóval készültek a nézőknek, A hetvenkedő katona című komédiát Nagy Judit rendezte. A kelták és gladiátorok vérszomjas bemutatóitól több apuka is harci lázba jött, s lándzsával, kis fakardokkal álltak csemetéik mellé, példát mutatva.

A nap folyamán átadták a Zichy-pincét, melyben a Szent István Király Múzeum fehérvári Rendházának kőtárából származó faragványokat tekinthetik meg az érdeklődők. A földdel betakart, hűvösen tartott kiállítóteremben olyan mérföldköveket, sírköveket láthatunk, melyeket Fejér megye területén találtak a régészek.

Talán az esősnek beharangozott időjárás lehetett az oka, hogy eleinte kevesen érkeztek, de ahogy a nap egyre inkább előbújt, úgy népesedett be Gorsium parkja is kíváncsi totyogósokkal, harcias gyerkőcökkel és lelkes felnőttekkel, akik fáradhatatlanul rótták azokat az utakat, melyeket már előttük 2000 évvel is tapostak egykor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában