Tanít, teremt értéket, emlékeztet és szórakoztat

2022.05.16. 07:00

Látványos történelmi utazások Fejér megyében az emlékhelyek napján

Az emlékhelyek történelmünk és összetartozásunk legfontosabb helyszínei, a közös múlt egyszerre szimbolikus és valóságos terei. A Székesfehérvár szívében lévő romterület és a pákozdi katonai emlékpark egyszerre tanít, teremt értéket, emlékeztet és szórakoztat.

Tihanyi Tamás, Kecskés Zoltán

Középkori „gúnyát” öltött Fehérvár belvárosa

Forrás: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely (KEMPP) ismét csatlakozott az idei emlékhelyek napja alkalmából szervezett országos rendezvényekhez. Idén a pákozdi emlékhely nyerte a Nemzeti Örökség Intézete által alapított Év Emlékhelye díjat is, amely a legaktívabb, az emlékhelystátuszukat leginkább kiaknázó helyszíneket ismeri el. Első alkalommal a fehérvári romkert, tavaly pedig a mohácsi nemzeti emlékhely nyerte az Év Emlékhelye díjjal járó herendi porcelánserleget. Az elismerést Görög István, a létesítmény ügyvezetője vette át Budapesten. Szombaton már a délelőtti óráktól a felújított harcárokban a Magyar Tüzér Egyesület tagjai, katonai hagyományőrzői idézték fel a második világháború doni harcainak körülményeit. Az 1942-ben a Don partjához vonuló 2. magyar hadsereg katonáinak mindennapjait, egyenruháit, fegyvereit és más felszerelési tárgyait mutatták be a nehéz időket felelevenítő, korhű harctéri helyzetben. A fantáziát segítette, hogy egy újonnan elkészülő hangtechnikai rendszer érzékeltette mindazt, ami egy lövészárok „sötét” hangulata. Az egykor valóban a frontvonalhoz tartozó harcárok tövében Kovács Ágota, a KEMPP történész munkatársa fogadta a vendégeket. – Az emlékhelyek napján mi hagyományosan a doni harcokra emlékezünk – mondta Kovács Ágota. – A kültéri tárlatvezetések mellett a hagyományőrző katonák elmondják, megmutatják, milyen lehetett az élet a lövészárkokban. A 2. magyar hadseregnek 1942 január-februárjában történt meg a felállítása, és június 28-án lesz az évfordulója annak, hogy a keleti hadszíntérre érkeztek. Akikkel beszéltem, azt mondták, célzottan erre a programra jöttek, ezért azt hiszem, sikerült megszólítanunk a látogatókat. Sok érdeklődő gyülekezett az emlékparkban, és az idő múlásával egyre többen csatlakoztak az érkezőkhöz. A nap során folyamatosan részt lehetett venni a szabadtéri tárlatvezetéseken, a csoportokat Oláh László, a létesítmény szakmai igazgatója várta. A nyári időszakban rendes nyitvatartási időben, azaz mindennap várja látogatóit a katonai park hadtörténelmünk különböző korszakainak bemutatóival, emlékhelyeivel.

A katonai emlékpark lett az év emlékhelye, ahol idén a doni lövészárokharcot idézték fel
Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A megyeszékhelyen is számos program közül válogathattak az érdeklődők. Az országos kezdeményezéshez a Szent István Király Múzeum a Középkori Romkertben rendezett látványos bemutatókkal csatlakozott. Már a rendezvény bejáratánál „álldogáló” Szent István és II. András többméteres óriásbábja jelezte, hogy vizuális élményben ezúttal sem lesz hiány. Az egyik leglátványosabb programelem a Matuz János rendezése alapján megkomponált, II. András keresztes hadjáratát bemutató élő sakkjáték volt. A világos és a sötét sereg egyedülálló összecsapását a helyszínen hatalmas tömeg követte figyelemmel. Az Aranybulla-emlékév előtt tisztelgő pompás előadást a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium mintegy 40 tehetséges diákja vitte színpadra, akarjuk mondani, egy száz négyzetméteres sakktáblára. Az emlékhelyek napja keretében ezenfelül még kézműves játékok, foglalkozások, öltözetés fegyverbemutatók, valamint régészeti és antropológiai szakvezetések színesítették a programot. Nemcsak látványában, de zenei megszólalásában is egyedülálló élményt nyújtott a nap. A nemzeti emlékhelynél koncertező Musica Historica és az Alba Regia szimfonikus zenekara a középkor elfeledett zenei világába kalauzolta el a szép számban megjelent érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában