Tavaszköszöntő

2022.05.09. 19:39

Floralia: Íme a legjobb pillanatok! (videó)

A rengeteg színes virág és élettel teli zsongás mindig is jólesik egy hosszú, szürke tél után, de 2022-ben talán mindennél jobban kellett már egy ízig-vérig római tavaszköszöntő ünnep. S ezúttal egy hadvezér vonult be Gorsiumba, hogy áldozzon Flórának!

E. Tringli Alexa

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A hadvezér nem más volt, mint Hadrianus, aki pompás harci szekerén érkezett meg Gorsiumba, majd, mivel ő is csak halandó, gyalog folytatta útját, hogy áldozatot mutasson be a virágok és a tavasz istennőjének. S a nimfából lett istennő tényleg kegyes volt, ugyanis az áldozat bemutatása után nem sokkal kisütött a nap, s egyre többen özönlöttek a sárgálló repcével körbevett Gorsiumba.

Itt mindenki megtalálta a neki való tevékenységet, voltak kecsesen hajladozó táncosok, színielőadás, harcias gladiátorok s gladiátornők, ízes gyógynövénytúrák és marakodás római légiós és kelta között! Házi készítésű szappanok, csokoládés méz és tükrös mézeskalácsszív is ingerelte a vásárlók érzékszerveit, de a római kori virágok és a kovácsműhely sem hagyta hidegen az érdeklődőket.

S persze a rengeteg gyerek járt a legjobban, hiszen minden igényük ki volt elégítve: lehetett futni, harcolni, majszolni, mókás ruhákba öltözni, arcot festeni, és igen vidámnak lenni, míg több szülő ezalatt az árnyékban pihent, hisz rengeteg hagyományőrző foglalkoztatta a csemetéket egész nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában