Frissen Fejérből

2022.05.22. 07:30

A Velencei-tónál startol a Magyar Tavak Fesztiválja

Idén nyáron a Velencei-tónál, a Tisza-tónál és a Balatonnál is összekötik a kultúrát a sporttal: startol a Magyar Tavak Fesztiválja.

Sajtóanyagból szerkesztette S. Töttő Rita

Forrás: Magyar Tavak Fesztiválja szervező

A Magyar Tavak Fesztiválját érdemes választania annak, aki 2022 nyarán a kultúrát és a természet közelségét szeretné ötvözni. Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz zenei élet legnívósabb előadóit hozza el a tópartokra. Június 24–25-én a Velencei-tónál, július 29–30–31-én a Tisza-tónál, augusztus 26-án pedig a Balatonnál lesz megtalálható az egyre népszerűbb fesztivál.

Hazánkban egyedülálló a Debreczeni Ildikó által megálmodott, a Tisza-tónál már közel egy évtizede futó fesztivál, amely ebben az évben mindhárom nagy tavunknál elérhető. A Magyar Tavak Fesztiválja évről évre egyre több látogatót vonz, sikerének kulcsa igen egyszerű: kiviszi a klasszikus zenét a természetbe, mindezt sporttal kombinálja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy, két vagy három napon át a vízparton, a szabad ég alatt élvezhetjük a kultúrát madárcsicsergés és a természet nyújtotta gyönyörű panoráma mellett. Mindez nem csupán egy egyszerű csónakázásról vagy kerékpározásról szól, sőt a komolyzene sem mindig komoly… A túrákon mosolygó arcokat, míg a koncerteken táncoló lábakat lehet látni.

A kultúra, az egészséges életmód és az aktív pihenés a természet csodálatával egészül ki, hiszen ez a fesztivál bemutatja hazánk legszebb régióinak növény- és madárvilágát, sőt, a környék népi kultúráját is. Mivel a klasszikus zenei, opera- és jazz előadások a megszokottól teljesen eltérő, természetes környezetben zajlanak, a hangulat és a művészi élmény ebben a formában sehol máshol nem található meg a világon.

Velencei-tó – június 24-25.

Június 24-én a Velencei-tónál nyitja idei évadát a Magyar Tavak Fesztiválja. Az első nap estéjén gálakoncerttel indul a fesztivál, ahol virtuóz zenészek és aranytorkú énekesek előadását lehet meghallgatni a kápolnásnyéki Csajághy Laura Szabadtéri Színpadon. A gálaest művészeti vezetője Novák Péter színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető. Színpadra lép a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Miklósa Erika, Horányi Juli, Csiszár István, Rab Gyula, Pataki Bence, Cserta Balázs zenekara és ifj. Balogh Ferenc. Az est házigazdája Bősze Ádám lesz.

A második napon, június 25-én a kerékpározásé lesz a főszerep: a résztvevők a Velencei-tavat tekerik körbe, majd az egyes megállókon neves előadók várják őket produkcióikkal. Az indulás helyszínén, a kápolnásnyéki Halász-kastélynál a Ceglédi Fúvószenekar húzza a talpalávalót. A nap folyamán fellép a Vox Mirabilis Kamarakórus, lesz Latin Jazz Piknik Jász Andris, Horváth Márk, Romhányi Áron és Balássy Betti előadásában, hallható lesz a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann Jazzkívánságműsor magyarul produkciója, ott lesz a Bazseva és az I Nuovi zenekar, de a Cimbaliband is felejthetetlen koncertet ad majd. A nap végén, várhatóan 19 óra körül a visszaérkezőket a kápolnásnyéki Halász-kastélyban finom ételek, frissen csapolt Nyéki sör és üdítő fröccs várja.

Ezt követően a Tisza-tónál folytatódik a programsorozat  július 29-31-e között, majd pedig idén először a Balatonnál, a Tihanyi-félszigeten is debütál a Magyar Tavak Fesztiválja, ahol a Tisza-, illetve a Velencei-tónál megszokott hangulatban, minőségben és programmal készülnek a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában