Horvátország Fehérváron

2022.05.20. 17:37

A jellegzetes ételekből és a néptáncból is ízelítőt adtak péntek délelőtt (videó)

A Budapesti Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium táncosai népviseletbe öltözve hagyományos bunyevác táncokkal lepték meg a belvárosban közlekedőket péntek délelőtt. Ezzel indult a Horvát Kulturális Nap.

Borsányi Bea

Forrás: Nagy Norbert / FMH

Fotó: NAGY NORBERT

A fiatalok nem kis feltűnést keltettek színes ruháikkal, táncaikkal és a jellegzetes délszláv muzsikával a Fő utcán, ahol sikerül mindenkinek mosolyt varázsolniuk az arcára a kissé fáradtan induló péntek délelőtt. Jó volt látni, hogy akadtak, akik szívesen csatlakoztak a belvárosi utcákon haladó menethez és még a táncba is bekapcsolódtak. 

Kóstoló: szó szerint és képletesen értve
Forrás: Nagy Norbert / FMH

A flashmobot követően a rendező Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat vetítéssel egybekötött turisztikai előadással várta az érdeklődőket a Szent István Művelődési Házban. Ahhoz képest, hogy mennyire népszerű úticél Horvátország a magyarok körében, viszonylag kevesen voltak csak kíváncsiak az előadásra. Pedig biztosan hallhattak volna érdekességeket – például, hogy a nyakkendő és a töltőtoll horvát találmány és hogy a világ leggyorsabb elektromos autója, a Rimac C_Two horvát gyártmány. A Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatónője, Ivana Herceg gyönyörű fotók segítségével vezette végig a hallgatóságot az ország régióin, miközben megemlítette azok legfontosabb városait, jelentősebb látnivalóit, gasztronómiai jellegzetességeit.

Az előadás után a hagyományos ételek közül többet meg is lehetett kóstolni, hiszen a rendezők ebéddel is megvendégelték a látogatókat. Terítékre került többek között a Sopszka saláta, a fűszeres pulyka párolt sült tésztával Zágorjei módra és a Blatski utopljenici, azaz a citromos-mandulás korcsulai kifli. Az ételekről ebéd előtt Robert Majanović, szakács mesélt, aki nem mellesleg a Vajdaságban született és magyar édesanyja révén kiválóan beszéli a nyelvünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában