Frissen Fejérből

2022.04.11. 13:35

Pilinszky Emlékévet zártak Kápolnásnyéken a magyar költészet napján

A Pilinszky Emlékév záróeseményeként ünnepelte a költészet napját Kápolnásnyéken a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola hétfőn. Remek képzőművészeti alkotásokba ültették át a fiatalok Pilinszky gondolatait az eseményhez kapcsolódó alkotói pályázat felhívására.

S. Töttő Rita

Fotó: S Totto Rita

Egész napos költészet napi eseménysorozattal készült hétfőn a Halász Gedeon Eseményközpontban a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. Az esemény egyúttal a Pilinszky 100 alkotói pályázat díjátadó rendezvénye is volt. A megnyitón Gyulai Zsuzsanna Radnóti-díjas versmondótól hallhatta a közönség Pilinszky: Örökkön örökké című versét, az alkotói pályázat eredményhirdetése után pedig Hernádi Mária történész előadása következett Pilinszky verses meséiről. A délután is eseménydús programot tartogatott, Beck Zoltán és Grecsó Krisztián zenés műsorával. Rodics Eszter, a Népfőiskola elnöke köszöntötte a fiatalokat:

 

- Mélyen megérint az, hogy ilyen nagyszerű alkotások, ilyen elegáns helyszínen látogathatók egészen május végéig. Ez az alkotói pályázat, melyet a tavalyi évben a Népfőiskola meghirdetett, pontosan arról szólt, ami lett belőle. Abban reménykedtünk, hogy a fiatalok megértik ezt a felhívást és megérzik, miért érdemes Pilinszkyvel foglalkozni, mit érdemes belőle megmutatni és mennyire fontos, hogy megtaláljuk azokat a rezonanciákat, melyek a költészetből érkeznek hozzánk s melyre Pilinszky egy fantasztikus példa. Az ő költészete ugyanis annyira misztikus és szép, megrázó és a valóságot tükröző, hogy ez mindenképpen megmutatható a képzőművészet minden eszközével – fogalmazott az elnök asszony. A Pilinszky 100 pályázatára az ország számos iskolájából jelentkeztek versenyzők, közülük az első helyezetteket emeljük ki: a Pilinszky fotópályázaton Balázs Fanni, a digitális plakáton megosztott helyen Nagy Réka és Ruder Roxána nyert. A plakát pályázat első helyezettje László Elizabet, a Pilinszky képen kategóriáé pedig Nagy Pál Alexandra lett. A film kategória győztese Csikós Kenza.  A pályázaton a dobogósokon kívül különdíjasok is lettek szép számmal.

A kép bal alsó ikonjára kattintva további képek láthatóak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában