Áthangszerelés

2022.04.01. 18:00

Népzene négy stílusban - Értékteremtésre hív Mits Gergely

Az Erre gyere, amerre én…! kezdetű népdal, dallam áthangszerelésére hívja a megye diákjait, zenekarait Mits Gergő, Koszi Janka és társaik.

Majer Tamás

Mits Gergő mutatta be a Fejérítő zenei versenyt, Zugor Zsuzsanna a neki „helyet adó” projektet

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Egy százmillió forintos támogatásból megvalósuló, tavaly augusztus óta zajló, jövő év január végén záruló, a helyi identitást, közösségeket erősíteni szándékozó program egyik részeleméről tartott csütörtökön sajtótájékoztatót a megyeszékhelyen Zugor Zsuzsanna civil vezető, Mits Gergő, a Kodolányi zenei tanszékének vezetője és Koszi Janka énekesnő. A program a Fejér Megyei Önkormányzat és az Echo Innovációs Műhely konzorciumának közös projektje, címe: Fejér megyei identitás erősítése térségi szemléletben. Zugor Zsuzsanna közölte, hogy ennek egy most induló új, zenei eleme a Fejérítő.

 

– Én javíthatatlanul és eltántoríthatatlanul hiszek az értékekben, az értékteremtésben – ezt már nem a civil vezető, hanem Mits Gergő mondta, a zenei program egyik szakmai felelőse, aki a zenélést anno a népzenével kezdte el, és saját bevallása szerint azóta is nagy rajongója a magyar folklórnak. – Fejér megye kimagaslóan gazdag zenei kincsekben – fogalmazott. – Látom és érzékelem, akár a Kodolányi révén, akár az elmúlt húsz-egynéhány éves zenepedagógusi pályafutásom során, hogy a fiatalok egyre inkább eltávolodnak azoktól a valós művészeti és zenei értékektől, amelyeket pedig nagyon jó lenne továbbörökíteni, tovább gondozni.

 

Semmiképpen nem járható út, ami mondjuk a közoktatásban jelen pillanatban van: miszerint kappanhangú, mutáló 13–14 éves fiúkkal a Béres vagyok, béres… kezdetű dalt énekeltetjük harminc osztálytársuk, lányok előtt. Ez nem jó, ez nekem sem volt jó, senkinek nem jó a mai napig – mondta.

 

A Fejérítő elnevezésű amatőr zenei verseny lényege abban áll, hogy egy népdalt – Koszi Janka elmondta, hogy az Erre gyere, amerre én…! kezdetű népdalt – kell a jelentkező Fejér megyei diákoknak, fiataloknak, zenekaroknak, akár teljes hangszerelés produkálására képes egyéni előadóknak négy különféle stílusban meghangszerelniük, átértelmezniük. A kész zenei videókat április 1. és június 1. között várják a szervezők e-mailben a [email protected] címre.

 

Jövő hét szombaton, április 9-én rendeznek egy mentornapot a Fehérvári Civil Központban, ahol is négy szakember, művész tart felkészítő előadást, foglalkozást az érdeklődőknek. Kemény Zsófia szövegalkotásról, Koszi Janka énektechnikáról, Mits Márton hangszerelésről, Kneifel Imre népzenéről beszél majd. Érdemes meghallgatni a tanácsaikat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában