Programok, hagyományok

2022.04.26. 12:00

Megismerni a régieket - Jó kezekben van a mezőfalvi sváb tájház

A helyi német nemzetiségi önkormányzat még 2020 végén vette szárnyai alá a mezőfalvai sváb tájházat. Kiváló programok remek helyszíne, jó kezekben van!

Majer Tamás

Molnárné Troppert Mária a mezőfalvi sváb tájházban

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Kossuth utcai tájházból csak úgy árad a történelem! A ház maga 1875-ben épült, tudtuk volt meg Molnárné Troppert Máriától, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjének elmondásából.

– Azért tekintjük sváb parasztháznak, mert a falu összetétele abban az időben, amikor ez a ház is épült, nyolcvan-kilencven százalékban német ajkú volt. Ők hagyták itt a nyomaikat, az épületeiket, a hagyományaikat – nyilatkozta lapunknak az asszony.

A mögöttünk hagyott szombaton a látogatók részt vehettek a Magyarországi Tájházak Szövetsége által megrendezett Tájházak napja című országos rendezvénysorozat mezőfalvi rendezvényén.

A házban egymást követték az avatott tárlatvezetések, a résztvevők megismerhették a házban egykor élők mindennapjait. A tájház udvarán pedig családi programok zajlottak. A gyerekek örömét többek között arcfestés, hajfonás, kvízjáték szolgálta.

Népszerű volt – nemcsak a kicsik körében – a lovas kocsizás is, oda és vissza a falu utcáin. A helyi iskola diákjai műsorral készültek, ahogy a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Tánccsoport is. A hangulat végül a Schwowischi Baum zenekar autentikus muzsikájára hágott tetőfokára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában