A graffitivel el lehet érni a fiatalokat

2022.04.05. 11:30

Aranybulla-emlékév: a csákberényi metrókocsin is megjelent

A falu Söréd felőli végén tör fel a föld alól a 40 éves szovjet elnyomást jelképező metrókocsi, amely nyugatnak, a szabadság felé, a pozitív gondolkodást kifejezve pedig felfelé tart. Festett mintája időről időre megújul. Néhány napja a 800 éves Aranybulla előtt tiszteleg.

Borsányi Bea

Az 1222 olyan évszám, amelyre még 30 év múlva is emlékszik az ember

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ma már senki nem döbben meg Zsemlye Ildikó azon alkotásán, amelyet hivatalosan 2016-ban avattak fel, de 2014 óta áll a település határában, és ha úgy tetszik, sajátos hirdetőfalként is értelmezhető, amelynek díszítése üzenetet közvetít a fiataloknak.

 

– Először üresen állt, és egy kicsit mi magunk is megijedtünk attól, mit lehet vele kezdeni. Aztán átadtuk a „terepet” a graffitiművészeknek, akik az underground művészeti irányhoz tartoznak. Úgy gondoljuk, a graffiti az a műfaj, amellyel kiválóan meg lehet szólítani a mai fiatalokat, akiket a hagyományos kommunikációs csatornákon keresztül – televízió, rádió – nem lehet elérni. Az első festés még csak egy tematika nélküli, színes és látványos alkotás volt – árulta el Dobos Tibor, a metrókocsit birtokló nonprofit szervezet elnöke, egyben a kocsi mögötti régi malomban kialakított közösségi teret működtető cég egyik tulajdonosa.

 

Az első festés után elhatározták, a folytatásban mindig valamilyen komoly üzenettel bíró témát adnak a festéshez, így egy ideig a lyukas ’56-os zászlót, majd nemzeti színű alapra festve a 13 aradi vértanú nevét viselte magán a régi orosz metrókocsi. A múlt hét óta a magyar történelem újabb korszakát idézi a kocsi festése, amelynek oldalán hatalmas, aranyszínű alapra került az 1222-es évszám. Az egyetlen talán – na jó, az 1444 még ilyen –, amelyre még érettségi után 30 évvel is emlékszik az ember. Az indok egyértelmű: ez a fontos oklevél pontosan 800 éve keletkezett.

 

Dobos Tibor azt is elárulta, ők már a következő „dobást” is tudják: jövőre az Aranybullát a muhi csata emlékezete váltja a metrókocsin, mert úgy vélik, ez is a magyar történelem egy igen fontos fordulópontja, amelyet még akkor sem feledhetünk, ha számunkra nem éppen pozitív eseményhez kötődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában