Történelemszakmai rendezvény

2022.04.21. 07:00

A nemzet kutatása Fehérvár-központú

Az Aranybulla szövegéről, átiratairól, a Magyar Királyság 12–13. századi politikai helyzetéről és II. András szentföldi hadjáratáról is sokat megtudhattak azok, akik szerdán a Hiemer-ház házasságkötő termében jártak.

MAJ

Cser-Palkovics András és Horváth-Lugossy Gábor köszöntőt mondtak, Vizi László Tamás és Veszprémy László szakmai előadást tartottak

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A koronázóvárosban tartott Aranybulla-konferenciát a Magyarságkutató Intézet (MKI). Előtte Cser-Palkovics András polgármester és Horváth-Lugossy Gábor, a MKI főigazgatója megkoszorúzta az Aranybulla-emlékművet.

Cser-Palkovics a konferenciát köszöntve elmondta, az emlékmű felújítása gyakorlatilag befejeződött, pár nap múlva jöhet az átadója. Kifejtette, örömmel biztosított helyszínt a város az MKI tudományos tanácskozásának, hiszen a 2022-es Aranybulla-emlékévnek a kulturális programok, a történelmi fesztiválok mellett szüksége van ilyen, történelemszakmai rendezvényekre is, mintegy szellemi háttérként.

A konferencia résztvevői és a hallgatóság előtt a polgármester után felszólaló főigazgató pedig arról beszélt, hogy ez már harmadik együttműködése Fehérvárnak és az MKI-nek. – A Magyarságkutató Intézet már a megalapítása évében elhatározta, hogy a székesfehérvári osszáriumot kutatni fogja tudományos eszközökkel az Árpád-házi királyok azonosítása érdekében – idézte föl Horváth-Lugossy; a jelenleg is zajló kutatást a nemzet kutatásaként aposztrofálta.

Horváth-Lugossy Gábor és Cser-Palkovics András
Forrás: Magyarságkutató Intézet

A Szent István Király Múzeum megújult főépületében látogatható Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítást pedig a nemzet kiállításának nevezte. Olvasóink tudják, a székesfehérvári múzeum valamint a Nemzeti Múzeum mellett az MKI szervezte meg, hozta létre a Rendház új időszakos tárlatát.

A konferencia a későbbiekben fölkerül az MKI Youtube- csatornájára, s lapunkban is olvashatnak még az ott elhangzottakról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában