Frissen Fejérből

2022.03.12. 07:05

Városszerte megemlékeztek a fehérvári iskolák diákjai

A Jubál Károly-emléktáblánál a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium 10. évfolyamának tanulói adtak műsort. Az 1848-1849-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai is. Az ünnepi műsort a 10. A osztály és néhány vendégdiák állította színpadra.

Héjj Vivien, Baráth Eszter

A tópartisok ünnepi műsora

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A forradalmak nem megrendelésre törnek ki, előjeleik azonban vannak. Csillagképei­ket felfedezik az olyan látók, mint Petőfi is volt, aki a maga korának forradalmát nemcsak áhította, de meg is jósolta – hangozott el a műsor kezdetén, melyben irodalmi nagyjaink, Arany János, Jókai Mór és Petőfi Sándor feljegyzésein keresztül idézték fel a március 15-i történéseket.

 

A tópartisok felidézték a pillanatot, amikor a márciusi ifjak a Pilvaxból az orvosi egyetemre mentek. – Szakadt az eső, amint az utcára léptünk, s ez egész késő estig tartott, de a lelkesedés olyan, mint a görögtűz: a víz nem olthatja el. – írta naplójában Petőfi. Az ünnepség végén az emléktáblánál koszorút helyezett el Pálffy Károly, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, és Mészáros Attila alpolgármester.

A cisztercisek idén is a Fekete Sas Szállónál emlékeztek
Forrás: SE

A hagyományaikhoz híven idén is a Fekete Sas Szálló épülete előtt elevenítették fel 1848. március 15. eseményeit és idézték fel a forradalmi tüzet a Ciszterci Szent István Gimnázium tanulói. – Haza, nemzet, ünnep összeköt téged, engem – ezekkel a sokat mondó szavakkal kezdték a megemlékezést a tanulók. A szólánc aztán folyamatosan bővült, amikor pedig utoljára hangzott fel, már Arad szerepelt a végén. A forradalmi versekkel, dalokkal és néptánccal tarkított műsort követően az emléktáblánál Róth Péter alpolgármester és Bihácsi István a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke helyezett el koszorút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában