Az olvasás szeretetére nevelnek

2022.03.13. 10:00

Könyvtári szolgáltatások, klubok, rendezvények Szabadbattyánban

Szabadbattyán életében egyre fontosabb szerepet tölt be a könyvtár, ezt tükrözik a könyvtárhasználati adatok is. Tavaly januárban csatlakoztak a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez, az új könyvek rendszeresen érkeznek hozzájuk.

Munkában a könyvtáros, Lászlóné Lakner Lilla

Forrás: Művelődési ház és könyvtár

– A vírushelyzet miatti zárás ideje alatt teraszos kölcsönzéssel juthattak könyvekhez az olvasni vágyók. A nyitást követően azután újra indulhattak a hagyományos könyvtári szolgáltatások: szülők, gyerekek, nagyszülők együtt keresnek fel bennünket. Úgy érezzük: digitális világ ide vagy oda, nagy az igény az olvasásra, a könyvekre a faluban – mondta lapunknak Márkus Lajosné Anett, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetője.

Idén januárban a beiratkozó olvasók és a kikölcsönzött dokumentumok száma is növekedést mutat, emellett a Vörösmarty Mihály Könyvtárból könyvtárközi kölcsönzésre is igény mutatkozik. 

– A könyvtári szolgáltatások mellett rendszeresen rendezvények tarkítják a programot. A társasjáték klub minden kedden várja a játékos kedvű kicsiket és nagyokat. Szerdánként meditációs tréningen vesznek részt az érdeklődők. A tai chi csoport tagjai péntekenként rendszeresen végzik az egészségmegőrző formagyakorlatokat – folytatta az intézményvezető.

A könyvtár az iskolai közösségi szolgálat keretében rendszeresen foglalkoztat diákokat. A munkájukat felügyelet mellett végző diákok a könyvek rendszerezésében segítenek. Önkéntesek is segítik a könyvtáros munkáját.

A könyvtár, rendszeres programjai mellett író-olvasó találkozókra és olvasásnépszerűsítő alkalmakra várja a battyániakat. A tavalyi három rész után, a nagy érdeklődésre való tekintettel, folytatják a Fehérvár anno sorozatukat Váczi Márk történész előadásában. A legkisebbek sem maradnak elfoglaltság nélkül, nekik a könyvtáros tart ringató-lapozó foglalkozást. Amint megtudtuk: a képviselő-testület határozata alapján a könyvtári szolgáltatások teljesen ingyenesek a településen.

– Könyvtárunk hosszú távú stratégiája, hogy a családok által a gyerekek, a jövő nemzedéke számára folyamatosan biztosítsuk a könyveket, és ebben a digitális korban az olvasás szeretetére neveljünk. Könyvtárosunk, Lászlóné Lakner Lilla személye is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a könyvtárban pezseg az élet – tette hozzá Márkusné Anett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában