Frissen Fejérből

2022.03.19. 14:32

Honfoglalókkal és diákokkal fordult egyet az Évkerék a Gárdonyi Művelődési Házban

A március 20-i napéjegyenlőséghez közel, szombaton ismét belevágott Évkerék című sorozatába a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház.

Majer Tamás

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Júniusban, októberben, végül decemberben fordul tovább az Évkerék, ekkor jönnek a következő fordulók.


- Ez egy környezetvédelmi és történelmi indíttatású vetélkedő. Az év jeles napjaihoz, a két napfordulóhoz és a két napéjegyenlőséghez kapcsolódik - mondta el az egyik csoport, a Bugát-iskola 10/C-s diákjainak osztályfőnöke, Kanizsay Zsolt.

 


Danka Attila a Sziget utcai iskolából hozta el hetedikes tanítványait. Visszajár ide osztályaival. - Nagyon jó, tartalmas programokon vehetünk részt, sokat profitálnak belőle a diákok, olyan dolgokkal találkoznak, amivel máshol nem - mondta.

 


Szilvási-Grund Helgától, a művház igazgatójától tudjuk, hogy az eseményen mintegy 45 diák vett részt, valamint kísérőik, s persze a közreműködők. A reggeli, a Sóstót bebarangoló sétát Kovács Gergely, a Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítvány tagja vezette, a korabeli ebédért, az árpás húsért a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület felelt.
S hogy miért volt korabeli? A programban részt vett a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület is, magukkal hozták kedvelt történelmi korszakukat.
 

 

- Amit mi megjelenítünk, az a honfoglalás környékének és az államalapításnak a korai időszaka - mondta el Haraszti Zsigmond egy előkelő honfoglaló öltözetét viselve.
 

 

A hagyományőrzők harci bemutatót is tartottak. Fegyvereiket és a korabeli mindennapi életüket megjelenítő tárgyaikat a fiatalok megismerhették, meg is tapogathatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában