Petőfi Sándor-emlékév

2022.03.16. 07:15

Három Fejér megyei településen is alakul Petőfi Klub

Petőfi költészete lesz az összetartó kulturális erő két esztendeig.

Tihanyi Tamás

Forrás: OSZK

Az országgyűlés két éve döntött arról, hogy az idei évet és a jövő esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Az emlékév egyik kiemelt tevékenysége a reformkor szellemiségét képviselő Petőfi Klubok hálózatának kialakítása. Megyénkből két város, Martonvásár és Sárbogárd, valamint egy szabadságharcos múltú nagyközség, Pákozd is helyszíne lett egy-egy ilyen klub alakulásának. Ezek a települések együtt ünnepelhetik költőfejedelmünk születésének évfordulóját a határon túli Bákóval, Csíkszeredával, Gyimesfelsőlokkal, Gyergyószentmiklóssal, Kolozsvárral, Sepsiszentgyörgy­gyel, Székelyudvarhellyel, Zentával, Dunaszerdahellyel, Nagytárkánnyal, Lendvával és a most háborús veszélyben élő Beregszásszal.

 

A Petőfi Klubok amellett, hogy megismertetik a résztvevőket Petőfi Sándor életművével és irodalmi pályafutásával, a nemzeti törekvéseket megerősítő reformkorba is bepillantást nyújtanak. Különös tekintettel a kulturális örökségünk és identitásunk alapját képező magyar nyelv hivatalossá tételére, a nemzeti kultúra megszilárdulására és a civil szervezetek hálózatának kialakulására. A kezdeményezés a szervezők reményei szerint a reformkor szellemiségéhez méltó kulturális alkalmakat költöztet majd a programban érintett településekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában