Sváb rockerek és gitárszóló

2022.03.02. 18:00

A világhírű Queen zenekar slágereivel ünnepelte fennállása 40. évfordulóját a Móri Ifjúsági Fúvószenekar

Idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Móri Ifjúsági Fúvószenekar, ám úgy alakult, hogy maga az ünnepelt adott ajándékot a városnak, a hűséges közönségnek.

Palocsai Jenő

Forrás: Hrubos Zsolt

Február 26-án egy fergeteges Queen koncertet vitt színpadra a Móri Ifjúsági Fúvószenekar. A közel száztagú együttes ebben az évben ünnepli 40. születésnapját. A kerek évforduló és a sok érdeklődő miatt dupla hangversenyt tartottak. Ennek részleteiről Acsai Sándort kérdeztük, aki fiával, Acsai Gáborral közösen vezényelt. A karnagy elmondta: - A születésnapunk miatt úgy gondoltuk, hogy már az első fellépésünket is ennek az ünnepsorozatnak szenteljük, ezért invitáltuk a régi tagjainkat, akik közül nagyon sokan elfogadták a meghívást, és eljöttek nézőnek, családjaikkal együtt.

Talán ez is közrejátszott abban, hogy az első koncertre az összes jegy elkelt három nap leforgása alatt. Ám éppen emiatt úgy gondolta a fúvósok elnöksége, hogy kell még egy hangverseny. A döntés jó volt, hiszen az a hangverseny is telt házzal ment.

Forrás: Hrubos Zsolt

Acsai elmondta: - Az előadás szólistája Resch Hajnalka volt és Solti Ádám. Borbély Tamás pedig egy Brian May méretű gitárral érkezett, melyet Londonban vásárolt. Ez egy speciális hangszer, nagyobb, mint az átlagos szólógitárok és Borbély ezzel játszotta végig az egész hangversenyt.

Fantasztikus koncert kerekedett, amit a közönség is nagyra értékelt, mind a két alkalommal. Együtt énekelték a Queen dalokat a művészekkel, és megtörtént az is, hogy miután a zenekar befejezte az egyik dalt és elhallgattak a hangszerek, a közönség elénekelt még egy versszakot, gyakorlatilag kíséret nélkül.

A hangulatra Acsai így emlékszik vissza: - Nagy élmény volt mind a két koncert. A vendégművészek és a zenekar is maximálisan helytállt. Úgy döntöttünk, hogy fekete ing és ugyanolyan színű nadrág lesz a fúvósokon, mert úgy gondoltuk, hogy ehhez a zenéhez ez illik. Az öltözet és a hangulat miatt Resch Hajnalka elnevezett bennünket sváb rockereknek.

Forrás: Hrubos Zsolt

Megkérdeztük azt is, hogy egymás után kétszer fellépni mennyire fárasztó, ám a karnagy így felelt: - Közvetlenül a fellépések előtt nem mertünk főpróbát tartani, ezért az megtörtént még február 19-én, az Erzsébet téri Művelődési Házban. Hiába is lenne fárasztó, mert akkora lendülettel és lelkesedéssel csinálták végig a zenészeink, időstől a legkisebbekig, hogy a produkción ennek semmi jele nem volt. A koncert lendületes volt, rockosabb hangzásban és minden zenész elmélyült a zenében és abban a bűvös körben, amit a muzsika és a Queen szeretete vont körénk. Persze a hangversenyt követően, egy óra és egy kis ünnepi pezsgő után már mindenki érezte a fáradtságot, de addig egy pillanatra sem.

Ha már a hangzás szóba került, rákérdeztünk, hogy hogyan lehet összehozni a rockzenét és a fúvósokat? Acsai Sándor úgy fogalmazott: - Ezt hangszerelni komoly kihívást jelent, ám ebben én csak segédkeztem. A hangszerelés feladatát Balogh Zoltán nevű kollégám végezte el, méghozzá kiváló hozzáértéssel. Az egész koncert alatt 90 fúvós kísérte az énekeseket és közben végig szólt a különleges gitár és ezek így együtt kellemesen lágy, gyönyörű hangzást biztosítottak.

Jövőbeli terveikkel kapcsolatban megtudtuk, hogy a nagy sikerre és igényre való tekintettel gondolkodnak még további fellépésekben, sőt, dédelgetett álmuk, hogy a Queen produkcióval bemutatkozhassanak a Móri bornapok szabadtéri színpadán is. Ehhez persze a város támogatói hozzáállására is szükség van.

Az biztos, hogy ha egy napon belül kétszer meg tudták tölteni a 860 férőhelyes Wekerle Sándor Szabadidőközpont sportcsarnokát, akkor valószínűleg erre többször is képesek lennének egy évben.

A Wekerlében Török Gábor országgyűlési képviselő adott ugyan ajándékot a születésnapos zenekarnak, de valójában ezzel a dupla koncerttel maga a Móri Ifjúsági Fúvószenekar adott ajándékot a zeneszerető, hűséges móri közönségnek, köztük a zenekar régi tagjainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában