Frissen Fejérből

2022.03.19. 07:00

A honfoglalástól az utolsó Árpád-házi királyig

Pénteken megnyílt a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítás a megújult Rendházban.

Majer Tamás

A Budapesti Diplomata Házastársak tagjai is eljöttek a kiállítás megnyitójára, őket Vargha Tamás képviselő kalauzolta

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Gyönyörű ez a látvány, ennyi embert látni itt a megújult múzeumunk előtt, várva egy kiállításra, amely, biztos vagyok benne, hogy mindenkit, akinek ehhez a városhoz köze van, ezzel a várossal közösséget vállal, a szívét megdobogtatja – e szavakkal kezdte köszöntőjét Cser-Palkovics András polgármester a kívülről nem látható, belülről mégis gigászi hatást keltő látogatótérrel bővült Rendház, azaz a Szent István Király Múzeum főépülete előtt. Sokan voltak kíváncsiak a fehérvári múzeum, a Magyarságkutató Intézet és Nemzeti Múzeum közös szervezésében megvalósult nagyszabású kiállítás megnyitójára.

– A mi közösségünk 12 éve áll Magyarország kormányrúdjánál, és 12 éve vezeti ez a közösség városunkat, én magam 12 éve képviselem városom a magyar országgyűlésben – fogalmazott a megnyitón még a polgármester előtt felszólaló Vargha Tamás országgyűlési képviselő. Mint kifejtette, a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítás, illetve maga a tény, hogy ez Fehérváron jöhetett létre, alkalom az elmúlt 12 év összegzésére is. E gondolatkörben, az értékelésnél maradva Székesfehérvárról így fogalmazott: 

– Magyarország egyik legjelentősebb ipari, gazdasági, technológiai fellegvára, a kutatás, a fejlesztés és az innováció magyarországi központja! Vargha Tamás hozzátette, megtiszteltetésként élte meg, hogy részese, alakítója lehetett a múzeum megújításának és az Árpádok művét, Magyarország és benne Székesfehérvár középkori múltját és kincseit bemutató kiállítás létrehozásának, amely időutazásra hívja a látogatókat a honfoglalástól az államalapításon, az alkotmányos magyar államot megteremtő Aranybulla kihirdetésének eseményein át III. András, az utolsó Árpád-házi király uralkodásáig. A megnyitón elhangzottak szerint e kiállítással először valósul meg hazánkban olyan tárlat, amely az Árpád-kor anyagi és szellemi kultúráját komplexen mutatja be. 

A kiállítás a 10–13. századból származó régészeti leleteket, könyveket, levéltári ritkaságokat, ereklyéket vonultat fel. Több mint 40 hazai és közel 20 külföldi intézmény műtárgyai láthatók a 17 teremben, közel 1800 négyzetméteren. – Talán a legmesszebbről érkező megmaradt tárgy Skóciai Szent Margit evangéliumos könyve, amelyet a legenda szerint egy csodás megtalálás kapcsán egy patakból mentettek ki, s mégis épen maradt – tudtuk meg korábban Makoldi Miklóstól, a kiállítás kurátorától. A megnyitón Cser-Palkovics András megjegyezte, legalább három hónapig látható lesz a páratlan gyűjtemény – június 15-ig, reggel 8-tól este 8-ig –, de már dolgoznak azon, hogy akár egy kicsit hosszabb ideig is itt maradhasson a kiállítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában