Frissen Fejérből

2022.02.18. 07:50

Újra látható Aba-Novák Vilmos pannója Székesfehérváron

Aba-Novák Vilmos: Magyar–francia történelmi kapcsolatok című pannója február 18-ától május 15-éig újra megtekinthető Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Csók István Képtátárában.

V. Varga József

Aba-Novák Vilmos pannója

Forrás: Szent István Király Múzeum

A festőművész állami megbízásként 1937-ben festette meg a pannót a párizsi világkiállításra. A magyar pavilon dísztermének két oldalát borító, 7–7 darabból álló, egyenként megközelítőleg 8-szor 2 méteres pannó a magyar és a francia történelem kapcsolódási pontjait ábrázolja. 

Aba-Novák Vilmos, aki a monumentális műfaj kiemelkedő mestere volt, a magyar–francia kapcsolatok több száz éves történetének eseményeit pillanatképekben, szinte filmszerűen örökítette meg. A fontosabb témákat nagyobb léptékben kiemelte, majd végül a különböző eseményeket francia nyelvű mondatszalagokkal fűzte össze, ezzel is hangsúlyozva azokat a történelmi, kulturális, tudományos kapcsolatokat, amelyek a két nemzetet összekötik.

Aba-Novák Vilmos pannója

Forrás: Szent István Király Múzeum

A művész mindössze háromnegyed óra alatt vázolta fel egy kávéházi asztalon a pannó végleges kompozícióját, a végleges mű pedig 1937. február 2. és április 19. között készült el. A mű nagy sikert aratott Párizsban, a zsűri Grand Prix-vel, nagydíjjal jutalmazta.

Amint a Szent István Király Múzeum közléséből kitűnik: a bal oldali pannón a magyar történelem nagy alakjai, fontos eseményei láthatók, bizonyítékául annak, hogy a magyar történelem számos fordulata döntő befolyással bírt a világtörténelemre. A dicső múltra az első világháború utáni helyzetben különösen fontos volt emlékezni, emlékeztetni. A jobb oldali falon a történelmi és kulturális kapcsolatokat ábrázolta Aba-Novák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában