Hagyomány

2022.02.26. 07:05

Lármás felvonulással temették a telet Lepsényben

Téltemető zajos felvonulással búcsúztatták a helyiek az év legzimankósabb évszakát, így, február utolsó napjaiban.

Déri Brenda

Ha rajtuk múlik, bizony elűzték a gonoszt

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ha rajtuk múlik, bizony elűzték a gonoszt

Forras: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Péntek délután a helyi óvoda parkolójából indult a menet, amely egészen a Petőfi Sándor Művelődési Ház udvaráig tartott, ahol a hagyományokhoz híven kiszebábot égettek. No, de ne szaladjunk ennyire a történések elé. Odaérkezésünkkor ugyanis nem várt létszámú tömeget láttunk felvonulni. Kicsik és nagyok, fiatal felnőttek és idősek egyaránt meneteltek szorgosan a végcélig. Ha jól láttuk, a sokaság legfiatalabb tagja alig lehetett néhány hónapos, ennek ellenére békésen átaludta a zajongást. Szóltak a dobok, kereplők és az edények. Voltaképpen bármi jó volt, ami hangot adott ki. Volt, aki egy műanyag flakont töltött meg kavicsokkal, így igyekezett felvenni a többiek zajongási ritmusát. Nagyjából negyed órába telt, míg a menetelők elérték célállomásukat, a művelődési ház udvarát, ahol már javában készítették a tüzet, hogy elégethessék a kiszebábot, aminek télbúcsúztató jelentése van. A hagyomány szerint amellett, hogy égetésével a téltől köszönünk el, a betegségeknek és a rossz szellemeknek is búcsút intünk. Ezt manapság, ahogy Lepsényben is tették, köztereken szokták végrehajtani. A jelen lévők különböző zajkeltő eszközökkel, kereplővel, csörgővel, mondókákkal és kántálással zavarják el a ros - szat. A „rituálé” végül a baba meggyújtásával teljesedik ki, ami elhozza a közelgő tavaszt és a melegséget. A szokás térségenként néhol eltér, van, ahol papírra is vetik gondjaikat és azt dobják tűzbe, míg máshol csak dallal űzik el a „gonoszt”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában