Frissen Fejérből

2022.02.05. 09:00

Kőépületek alkotta hangulatos kisváros tárul elénk Fehérváron

Kőből készült várak és templomok várják a látogatókat a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai tagkönyvtárában. Berkes Tamás kőfaragó részletgazdag alkotásai február 26-ig tekinthetők meg.

Héjj Vivien

Részletgazdag kidolgozás jellemzi Berkes Tamás munkáit

Forrás: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Néhány alkotás vitrinben sorakozik, ám sok szabadon álló épülettel is találkozhatnak az érdeklődők a Tolnai utcai tagkönyvtár sorai között. Ezúttal Berkes Tamás kőfaragó részletgazdag alkotásaiból nyílt szemet gyönyörködtető tárlat.

– A templomok jellemzően román stílusúak, a fölül többablakosak pedig a mediterrán, olasz vagy éppen reneszánsz stílust idézik. Alapvetően engem a lovagkor érdekel, ebben mozgok otthonosan. Nagyon szeretem a középkort, a lovagokat, a várakat, és végre eljött az a pillanat, hogy ezek most a kezeim között jöhetnek létre – mondta munkáiról az alkotó.

A kőváros épületei sóskúti üledékes mészkőből készültek. Ez alapvetően egy olyan puha mészkő, mely az évmilliók során nem kapott nagy nyomást, szinte a felszínen keményedett ki. Annak ellenére, hogy puha, porózus anyag, fagyálló tulajdonságokkal is bír. Egyes munkákban a természet jegyei is feltűnnek: az alkotó a mészkő alapanyagot fával kombinálta, ami igazán különleges összhatást eredményezett. Berkes Tamás vallja: a természet a legnagyobb alkotóművész, ezért munkáiba igyekszik belecsempészni annak szépségeit. A könyvtárban felsorakozó várakat és templomokat az intézmény nyitvatartási idejében február 26-ig tekinthetik meg az érdeklődők. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában