Frissen Fejérből

2022.02.07. 16:30

Fejér megyei alkotók művei is megelevenednek a Seuso-kincsek ihlette naptárban

A pécsi GeniaNet Kiadó gondozásában érdekes, ingyenes naptár látott napvilágot: a Seuso-kincs inspirációk, melyben megyei alkotók művei is szerepelnek.

TS

Polyák István fantáziaképe a Seuso palotáról

Forrás: TS

A hiánypótló digitális kalendáriumba a január hónap kivételével – ahol magát a kincset mutatják be – az ezüstlelet által inspirált művészeti alkotások kerültek. Megyénkből három is: egy grafika és két kerámia. Polyák István festő- és grafikusművész fantáziaképe (május hónapot jeleníti meg a naptárban) az egykor volt pannon-tájba, az akkor hajózható vízi környezetbe helyezi a római birodalomban előkelő tisztséget betöltő Seuso palotáját. Miklós János keramikusművész Garda Naviculam c. műve (június) a Seuso-tálon is olvasható felirathoz, a Pelsóhoz kapcsolódik. A művész a római kori halászat ábrázolásával a Balaton egyik őshonos halával, a gardával társítja alkotását. A Seuso mosdótál kerámiamását (szeptember) Pál Zsuzsanna keramikus készítette. Ennek a Fejér Megyei Hírlapban és hírportálunkon közölt fotója került a naptárba. 

Az internetről ingyenesen kinyomtatható naptárban további alkotók és műveik szerepelnek, festmények: Veloz Nórától A Seuso-kincs, Gerő G. Andrástól a Seuso-kupás csendélet homárral, Vészabó Noémitől a Seuso-tál medalionja címekkel; ötvösmunkák: Jajesnica Róberttől a Seuso-tál másolata, Lapis András Pelso-Balaton emlékérme; Benedek Imrétől a Seuso-kincs bélyegblokkjai; Csík Jenő könyvillusztrációja a kincs illatszeres dobozáról, valamint desszertként a Gard’Ann Cukrászda Seuso inspirációjú süteménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában