Frissen Fejérből

2022.02.15. 15:30

Az Ég tartja a Földet musical születéséről meséltek a szerzők Bicskén

A Fiatalok Házában Burbela Gergely plébános meghívására meséltek Az Ég tartja a Földet musicalről oldott hangulatban a szerzők és az egyik főszereplő.

Zsohár Melinda

Szikora Róbert, Zsuffa Tünde és Dolhai Attila is mesélt

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A színpadon Szikora Róbert zeneszerző, Zsuffa Tünde író és Dolhai Attila színművész tréfálkoztak, nevettek, úgy, mint mikor a szeretet, a közelség és a bizalom uralja a hangulatot és a témát. A mi legendás Szent Erzsébetünkkel az 1974-es Hun­gária-turnéjukon találkozott először Szikora a türingiai Erfurtban, mesélte el a „csikidámfiú” (ő maga nevezte meg így magát a bicskei közönség előtt). Akkor döbbent rá, hogy a németek által tisztelt szent a mi II. András királyunk egyik leánya, Árpád-­házi Erzsébet! A gyógyító, ispotály­alapító, a betegek, elesettek gyámola, az örökösen a szegényeket istápoló királylány, vagyis Ludwig tartománygróf felesége. Szerelmi házasságban éltek, gyermekeik születtek, mígnem Lajos (Ludwig) meghalt járványban. Az özvegy folytatta jó cselekedeteit, de az önsanyargatás, az üldöztetések s a történészek szerint egy ördögi gyóntatópap közreműködésével hamarosan meghalt, mindössze huszonnégy évesen. „Robi bepipult”, sóhajtott Szikora, amint mesélte erfurti élményeit. „Milyen jogon mondják, hogy Erzsébet német?” Szent Erzsébet akkor­tól beköltözött a szívébe. Az örökifjú zenész 1990 óta mindennap jár misére, köztudott.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) egyik küldötte is Szikora volt, most pedig megírta a Szent Erzsébetről szóló musicalt, miután az ő felkérésére Zsuffa Tünde megírta Erzsébet históriáját. Szerteágazó, szép történet az egész. A folytatásban Le­zsák Sándor jelentkezett, hogy ő pedig a dalszövegeket veti „papírra”. Dolhai Attila színművész, a NEK tizenkettedik küldötte a darabban Walter lovag, ő kíséri el Hungáriából Türingiába a négyéves Erzsébetet, majd ő búcsúzik tőle halálakor. „Menj, téged vár a menny!” – hangzott el Bicskén szívszorító szépségében a dal. A pazar kiállítású és nagyszerű szereposztású darabot Cseke Péter rendezte, Erzsébet Györfi Anna és Békefi Viktória lesznek (kettős szereposztásban), az egyik Lajos Vastag Tamás. Élvezetes, bensőséges sztoriszilánkokat kapott a közönség az április 8-i ősbemutató előtt a darab készültéről, a próbákról. A lengyel származású bicskei Burbela plébános csöndesen fűzte hozzá: „Nem egy nemzetben születtünk, de jó magyarnak lenni!” ZSM

Menj, téged vár a menny, hangzott a dal

Szikora Róbert, Zsuffa Tünde és Dolhai Attila is mesélt

Fotó: PT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában