Frissen Fejérből

2022.02.04. 07:10

Ács Tamás önálló estje költőkkel, nemes nedűkkel és sok intellektussal fűszerezve

Van egy fiatal, immár fehérvári színész, Ács Tamás, akit egyre többet látni. Például könyvtárban, iskolában, de akár kiskocsmában is. Többnyire egyedül lép fel, két éve a független színészek útját járja, feladva a társulati létet. Monodrámáit, verses estjeit, tanteremszínházi előadásait több mint tizenöt éve játssza, olykor a nézőket is bevonva.

Bokros Judit

2022.01.05. Ács Tamás színész borról szóló önálló estje a Petz Sörözőben. Szfvár.Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Forrás: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérváron legutóbb az Aranybulla Könyvtárban, illetve Kisfaludon láthatta a közönség A bor dicsérete című zenés irodalmi összeállítással. A téma már önmagában vonzó, hiszen a borral kapcsolatos programok általában érdeklődésre tarthatnak számot. Bor és színház házasítása pláne jó párosításnak tűnik – főleg ebben a könnyedén igényes formában, ahogyan azt Tamás összeállította és eljátssza. A nagyjából egyórás est során időutazás keretében hallhatunk a borról, az ember és a bor viszonyáról. Először is egy Benedek Elek-mese alapján tudhattuk meg, hogy Noé, amikor a bárkára összeterelte az állatokat, bort is vitt magával, a borba pedig hatféle állat vérét keverte. Így aztán, aki többet iszik a kelleténél, az lehet olyan, mint mondjuk az oroszlán, a galamb vagy akár a disznó… Elhangzott Shakespeare IV. Henrikjéből Falstaff monológja, hallhattunk Csokonait az 1700-as évekből, és kiderült, hogy a Lilla-versek költője igen sikamlós, szabad szájú költeményeket is faragott a borivás kapcsán (például: Borital mellett). Ezután jött a jó Petőfi, akitől több verset is ismerhetünk a témában. Itt elhangzott előbbi költőt, Csokonait kifigurázó műve is, akárcsak A négyökrös szekér vagy az Egy estém otthon. A bor, a borozgatás, a férfiszájakat megnyitó tevékenység humorral, romantikával kerekedik ki a szövegekből. Vörösmarty A vén cigánya már borúsabb hangulatot hozott, de ezt sikerrel oldották a 20. század irodalmából vett művek, például Sarkadi Imrétől vagy Weöres Sándortól. Igazán telitalálat zárás volt a Kazal László kabaréjelenete alapján előadott tréfa, Vezérvonal a tudományos borkóstoláshoz címmel. Ács Tamás az est során többször is „lerészegedik”, természetesen az adott vershez, költőhöz, íróhoz illő stílusban. Színészi kelléktárából pont azt és annyit használ fel egy-egy szöveg előadásához, amennyi szükséges. Jelen van, átad, átél, a közönség pedig maga is szinte megrészegedhet ettől a jelenléttől. A szövegek között rövid összekötő zene színezi a produkciót, amelyhez némi kellék szükségeltetik csupán. Például Falstaff monológjához egy kalap vagy a záró „borkóstoláshoz” néhány pohár. Nem is kell több ennél, hiszen itt maga az előadó, a színész személye az, ami életre kelti a szövegeket, és közvetíti felénk azt: bort inni jó, több bort inni még jobb, ám a borról való beszéd, a borkultúra dicsérete, a borral foglalkozó szépirodalom is legalább ekkora örömöt adhat. Ács Tamás legközelebb február 12-én lép fel az Igézőben a Szövegkönyv egy nemlétező, ám lehetséges instrumentális színészre című előadással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában