Frissen Fejérből

2022.02.04. 14:00

A Nemzeti Színház színpadán lépett fel a MASZK

A Nemzeti Színház színpadán lépett fel a hétvégén a Mezőszentgyörgyi Amatőr Színjátszó Kör – Nóti Károly kabaréjeleneteiből összeállított műsorukkal nagy sikert arattak.

V. Varga József

A MASZK, a Mezőszentgyörgyi Amatőr Színjátszó Kör idén ünnepli fennállásának negyedszázados évfordulóját

Forrás: Nemzeti Színház

A MASZK még 2020 őszén csatlakozott a Nemzeti Művelődési Intézet Pajtaszínház programjához, és már akkor lelkesen nekiláttak a munkának. Sajnos a koronavírus-járvány miatt a múlt év januárjára kitűzött bemutató elmaradt, így a befektetett munka akkor veszni látszott. Szerencsére újra meghirdették a programot, amelyhez újból csatlakozott a lelkes társaság, és mentorunkkal, Kozáry Ferenc színművésszel ismét elmerültek a kabarék világában. Műsorukban három Nóti Károly-jelenetet fűztek össze: A gomba, Majd a Jegenye és Az óvatos ember címűt, amelyek mindegyike kapcsolódik valamilyen módon a házassághoz, és természetesen a félreértésekhez.

Orbán Klára és Kozáry Ferenc A gomba című jelenet főpróbáján 

Forrás: Nemzeti Színház

– A próbákat tekintve a legaktívabb időszak januárban volt, hiszen mindegyik jelenetet ízekre szedve, mondatonként finomítottunk, hogy minél ütősebb előadással állhassunk a Nemzeti „világot jelentő deszkáira”. A január 28-ai főpróba tűnt a legrosszabbnak, mindenki fáradt volt már, és izgult a másnapi megmérettetés miatt – tudta meg lapunk Tóth Andrea rendezőtől, a csoport vezetőjétől, aki egyébiránt a falu jegyzője.

– Szombaton délelőtt érkeztünk fel Budapestre, ahol az első fő mozzanatot, a gyors ki- és bepakolást követően, az öltözők elfoglalása jelentette. Külön megtiszteltetésnek éreztük, hogy mi, fiúk Bodrogi Gyula művész úr öltözőjében készülhettünk fel az előadásra. A megnyitó után első fellépőkként úgy véljük, zökkenőmentesen, nyugodtan adtuk elő a három jelenetet: nem akadt hiba, flottul ment a szín átrendezése, hangulatosan szóltak az átkötő zenék, nyugodt szívvel mondhatom, mindenki a lehető legjobbat nyújtotta a maga szerepében – foglalta össze a tapasztalatokat Kiss Péter, a társulat egyik tagja, a település művelődési házának és könyvtárának vezetője.

Orbán Klára és Boldog Ádám a Majd a Jegenye című Nóti-kabaréban 

Forrás: Nemzeti Színház

A kézhez vett emléklap dicséretet tartalmaz: „Szeretettel gratulálunk a színvonalas előadáshoz! A jelmezek és díszletek a jellegzetes nagyvárosi hangulatot idézték, a fesztelen és magabiztos előadásmód a nézőket sokszor nevetésre fakasztotta. A jelenetek átgondolt összefűzése szép ívet adott az előadásnak. A színészi játék élvezetes, a beszéd érthető volt, azt sugallta, hogy önfeledten és örömből játszanak. Ügyes megoldások, izgalmas párbeszédek, szerethető figurák – köszönjük, hogy megajándékoztak bennünket szereplésükkel!”

A felkészülés időszaka, és maga a fellépés is nagy erőt adott a csapatnak. A színjátszást 1997-ben kezdte a mezőszentgyörgyi társulat (Benkőné Kévés Kitti, Benkő Péter, Berta Attila, Boldog Ádám, Kiss Péter, Oláh István, Orbán Klára, Sipos Katalin, Suba Orsolya, Szabó Edina, Tóth Andrea, Tóth Balázs, Tóth Fanni), és idén ünneplik 25. születésnapjukat. Úgy mondják, az új lendülettel már most nekilátnak a további munkának, és készülnek az április végi ünnepi bemutatóra, amelyen terveik szerint Nóti Károly: Nyitott ablak című vígjátékát tekinthetik majd meg az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában