Népszerű szent

2022.01.11. 07:30

Nepomuki Szent János soponyai szobra most is vigyáz a helyiekre

Nepomuki Szent János a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje, a gyónási titok mártírja. Soponyai szobrának történetét Szücs Norbert polgármestertől tudjuk.

V. Varga József

A ceremónián a székesfehérvári Stringers Vonósnégyes szolgált kamaramuzsikával

Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A szobor első nyomára Magyarország műemléki jegyzékében bukkanhatunk, a feljegyzés szerint 1760 körül készülhetett. Eredeti helye a településen az úgynevezett „büdös tó” becsatlakozásánál volt az akkor még létező dombon, amelyet később eltoltak. Valamikor ez a tó tápláló ere volt a Kerti-tónak. A fennmaradt emlékek és elmondások szerint az ér elapadását volt hivatott megakadályozni az ott felállított szobor. 

 

A szobrot, az elérhető információk szerint, 1977 előtt ledöntötték, de azután még legalább egyszer felállították. A szoborhoz kapcsolódik a helyi plébános, Gál Ferenc tragikus halála, akinek a templomból hazafelé menet szokása volt a tóparton álló szobornál elidőzni, imádkozni – 1983-ban a szobor mellett érte halálos baleset.

 

A vízből Horváth László atya vetette ki a szobrot, és őrizte évtizedekig a plébánián. Az apát utolsó, Soponyán töltött éveiben a szobortesttöredék a községháza raktárába került, ott talált rá két éve a faluvezető. Az értékmentő eseményeket Csókay-Baráth Gabriella, Csókakőn élő szobrász- és festőművésszel való véletlen találkozása gyorsította fel. Azután helyi vállalkozók, gazdálkodók és magánszemélyek adakozása tette lehetővé a felújítását, és állhat immár a Kerti-tó partján Nepomuki Szent János szobra. Bár a környezete megváltozott, de a szent továbbra is vigyáz a vizekre, a hidakra, és Soponya összes lakosára!

A szobor közelrőlForrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Bibliát és a keresztet karjaiban tartó szobrot Kovács Csiba Krisztina református lelkipásztor áldotta meg és Bognár Károly katolikus plébános szentelte fel 2021. október végén. A ceremóniát kamaramuzsika, szavalat és egyházi népi ének kísérte.

 

Nepomuki Szent János a közép-európai, magyarországi barokk jámborság, népi vallásosság kiváltságos alakja. A 16–17. századtól kezdett kialakulni kultusza, számos mitikus történetet szőttek köré. Földi maradványait a prágai Szent Vitus-székesegyházban őrzik. A 18. században a barokk korban szentté avatottak közül a legtöbb új templomot az ő tiszteletére szentelték. Igen rövid idő alatt népszerűvé vált. Szobrai egész Magyarország területén elterjedtek, különösen vízparton, hidakon. Papi ruhában, vállán hermelinpalásttal, fején birétummal, karján feszülettel ábrázolják. Ünnepnapja május 16-a.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában