Frissen Fejérből

2022.01.31. 10:00

Hagyomány és eredetiség Bartók Béla zenéjében - Előadás a Csók István Képtárában

Szombaton Szabó Balázs zenetörténész adott elő Bartók Béláról a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában, Szabó Ákos tárlatának kísérőprogramjaként. Egy decemberben indult, a magyar zene jelentős alakjait bemutató előadás-sorozat utolsó állomásához érkeztünk. Az előadást követően a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium kiváló tanulóinak műsorát hallhattuk.

Tóth Réka

Szabó Balázs saját tanítványát kísérte zongorán

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A képtárban a falakon Szabó Ákos festőművész képei voltak láthatók, amelyek Bartók Bélához hasonlóan azt hirdették, hogy a hagyomány és eredetiség, még ha két ellentétes fogalomnak is tűnik, képes egymás mellett létezni a művészetben. Szabó Balázs ehhez kapcsolódóan előadásában elmondta, hogy a korszerűség és a hagyományokhoz való visszanyúlás együttes alkalmazása Bartók Bélánál mindig is központi kérdés volt. Nagyon fontos volt a mester számára saját pozíciójának meghatározása a zenetörténeti hagyományban, illetve a zenetörténet jelenében is. 

Az előadás Bartók Béla saját gondolatain keresztül értelmezte és járta körbe a témát. Foglalkozott többek között a népzene műzenébe való be­illesztésének lehetőségeivel és a zenei témát illetően a plágium kérdésével. Egy kritikával szemben, amely elmarasztalóan írt azokról a művészekről, akik már adott – nem saját – témával dolgoznak, így nyilatkozott a mester: „A zeneművészetben éppúgy, mint az irodalomban, szobrászatban, festészetben nem az a fontos, hogy milyen származású témát dolgozunk fel, hanem az, hogy hogyan dolgozzuk fel azt. Ebben a »hogyan«-ban rejlik a művész tudásának, formáló- és kifejezőerejének, egyéniségének a megnyilatkozása. (…) Ezért mondhatjuk: a népi zenének csak akkor van művészi jelentősége, ha nagy formálótehetség kezén tud a magasabb műzenébe áthatolni és arra hatni. Tehetségtelenek kezében sem a népi zene, sem semmiféle más zenei matéria nem tehet szert jelentőségre. Vagyis: a tehetségtelenségen nem segít sem a népzenére, sem egyébre történő támaszkodás. Az eredmény így is, úgy is: semmi.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában