Vízkereszt

2022.01.06. 07:10

Fordítsuk szívünket a megjelenő Isten felé!

A katolikus egyház január 6-án, Urunk megjelenésének fő ünnepét üli, amit vízkereszt ünnepének is hívunk. Ekkor a szentmise kezdetén vízszentelés történik, és mintegy bűnbánatunk jeleként a pap meghint bennünket szenteltvízzel.

V. Varga József

Mayer László helyettes esperes, plébános

Forrás: V. Varga József / FMH-archív

– Ehhez az ünnephez kötődnek a házszentelések, vannak olyan vidékek, ahol szinte minden otthont, hajlékot, házat, lakást megáldanak. Van, ahol csak néhányan kérik házuk megáldását – mondta el lapunknak Mayer László helyettes esperes, szabadbattyáni plébános.

 

Amint megtudtuk, ekkor írják fel az ajtó fölé: 20+C+M+B+22, ami azt jelenti: Christus Mansionem Benedicat – Krisztus áldja meg ezt a hajlékot. Magyarul sokszor helytelenül a C helyet G-t írtak. Utalva a napkeleti bölcsekre, akiknek sem nevét, sem számát a szentírás nem említi. Azonban mivel három ajándékról ír a Biblia, amit átadtak – aranyat a Királynak, tömjént az igaz Istennek és mirhát a szenvedő Emberfiának, a Messiásnak –, ezért a népnyelv el is nevezte őket háromkirályoknak. Nevet adván nekik: Gáspár, Menyhért és Boldizsár. A C, M, B megfelel nevük latin kezdőbetűinek, mely Beda Venerabilistől származik a 8. századból. Azaz: Caspar, Melchior és Balthasar, ezért írtak a C helyett G-t.

 

– Urunk megjelenésének ünnepe mutatja a megváltás egyetemességét, aki minden néphez, nemzethez, minden emberhez elérkezett – folytatta a plébános. – Míg a pásztorok, akik elmennek köszönteni a jászolban fekvő kisdedet és elviszik ajándékaikat, a választott népet képviselik, addig a napkeleti bölcsek, akik fáradságot, időt nem kímélve a csillag vezetése alatt jutnak el a kisdedhez, akinél leróják hódolatukat és átadják ajándékaikat, a Föld minden népét és nemzetét.

 

– Mi is elhozzuk ajándékainkat a kis Jézusnak. Már nem aranyat, tömjént és mirhát, hanem hitünket, reményünket és szeretetünket. Mely képessé tesz arra, hogy hozzá tartozzunk, róla tanúságot tegyünk, kövessük, a ránk bízottakat és másokat hozzá vezessünk.

 

– Vízkereszt ünnepe megmutatja, hogy Isten minden emberhez elküldte Fiát, hogy a megváltó Jézus születésével elhozza számunkra az üdvösséget, az örök élet reményét. Adja meg nekünk, hogy lássuk kezdeményezését, a jeleket, amelyek által vezetni akar bennünket. Az ünnepen és azon túl is fordítsuk szívünket a megjelenő Isten felé, hogy megláthassuk életünkben kegyelmi ajándékait! – tette hozzá László atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában