Szenteste mindenki felkapcsolja

2021.12.01. 20:00

Mintegy 30 Fejér megyei település csatlakozott az Adventi ablakkalendárium kezdeményezéséhez

Országszerte rengetegen csatlakoztak az Adventi ablakkalendárium kezdeményezéséhez. Megyénket illetően több mint 30 település vesz részt az ünnepváró programban.

Déri Brenda

December 1-től egészen karácsonyig minden településen más-más ablakban gyúlnak ki az ünnepi fények

Fotó: Bús Csaba

Vasárnap a közös székesfehérvári adventi gyertyagyújtásnál a város polgármestere, Cser-Palkovics András úgy fogalmazott, hogy ebben az időszakban a várakozás egy bensőséges érzéssel tölti el az embert, ezzel igazán különlegessé téve a karácsonyt. 

Nos, valami hasonlóról van szó az ablakkalendárium esetén is, mely során december 1-től egészen december 23-ig minden településen más és más ablakban gyúlnak ki az ünnepi fények az adott nap naptári számával ellátva. Szentestén pedig egyszerre kapcsolják fel a fényeket az összes ablakban. 

Hazánkban Solymárról indult útjára a kalendárium 5 évvel ezelőtt, és innen nőtte ki magát országos szintre. A díszítés mellett a program a közösség összekovácsoló erejéről híres, ugyanis ilyenkor az emberek és az ott élők rendszerint fényképeket készítenek az ablakokról, amikor észreveszik, hogy kigyúlt a fény még egyben. Sőt arról is hallottam már, hogy az éppen soron következő ablak tulajdonosa vendégül látja a háza előtt forró italokkal és némi süteménnyel az odaérkezőket. Külön öröm, hogy ebből megyénk is nagy szerepet vállal, és immáron 30 községünkben vagy városunkban csodálhatók meg holnaptól a fénypompába öltöztetett ablakok. Az, hogy melyik nap kié a következő ablak, azt sorsolással, feladványokkal vagy megegyezéssel szokták eldönteni a legtöbb helyen. Sárszentágotán és Seregélyesen például egy fejtörőben elrejtve tudhatják meg az emberek, hogy melyik háznál kell éppen keresni a feldíszített, számmal ellátott ablakot. 

A kedves karácsonyváró program indulása óta már számos internetes csoport és közösség alakult, ahol a lelkes amatőr dekoratőrök egymás között ötleteket és inspirációkat cserélnek. Sőt, készült azóta egy egész országot lefedő adventi ablakkalendárium-térkép is, ami jól mutatja, hogy hányan csatlakoztak. Ezen túl az is látszik, hogy Magyarországon inkább az ország középső és nyugati részén aktívabbak a települések, itt ugyanis alig találni olyan területet, ahol ne jeleznék egy karácsonyfa ábrával részvételüket a kezdeményezésben. Tudomásunk szerint a hazai ötletgazda Grimmné Dévényi Erika volt, akivel szerettük volna felvenni a kapcsolatot, de mindeddig nem sikerült elérnünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában