Királykút Emlékház

2021.12.07. 07:00

Hétvezér est a „sárréti” csatáról Fehérváron

A 420 évvel ezelőtti fehérvári ütközetek helyszínei egy katona szemével címmel Sümegi Gyula nyugalmazott alezredes tart előadást a Fejér Szövetség 529. Hétvezér estjén december 7-én, kedden 18 órakor a Királykút Emlékházban.

V. Varga József

1601 ősze nem csupán Fehérvár ostroma és visszafoglalása, hanem a „csókai vagy csókakői”, avagy a „sárréti” csatának nevezett, a maga korában igen széles körű európai közfigyelmet kiváltó diadal kapcsán nevezetes. A forrásokra alapozott új vizsgálatok eredményeként ma már mind világosabban látszik, hogy voltaképpen egy 16 napon át (október 9–25. között) vívott, a Móri-árok déli szakaszának csaknem 20–25 kilométert felölelő területén végighullámzott ütközetfolyamról kell beszélnünk. Az események részletes ismertetése, elemzése, a helyszínek beazonosítása és pontosítása, a felmerülő ellentmondások tételes ütköztetése adják az előadás kereteit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában