Nemzetközi kiállítás

2021.12.26. 09:00

A legjobbak között, Vatikánban szerepel két fehérvári alkotó betleheme

Két fehérvári kézművesmester betleheme is kijutott idén Vatikánba. Dobrovitz Klára egy háromrészes üvegműves alkotással, Gelencsér Julianna egyedi, csuhéből készült betlehemmel vesz részt a világhírű eseményen.

Héjj Vivien

Dobrovitz Klára háromrészes üvegműves alkotása

Forrás: Facebook

Idén 46. alkalommal rendezték meg Rómában, Vatikánban a 100 betlehemi jászol című nemzetközi kiállítást. A tárlaton olasz tartományokból és a világ számos országából érkezett alkotások láthatók. Magyarországról A Magyar Kézművességért Alapítvány kiállításán szereplő munkákból is továbbítottak alkotásokat Rómába, ahol zsűri választotta ki a vatikáni kiállításra érdemesnek tartott alkotásokat.

A fehérvári kézművesek közül ketten kaptak bemutatkozási lehetőséget. Dobrovitz Klára üvegműves A kis Jézus megszületett című triptichon üvegalkotása kerül a látogatók elé.

Gelencsér Julianna egyedi, csuhéből készült betleheme

Forrás: Facebook

– Régi vágyam volt egy vallásos témájú üveg elkészítése. 2020-ban állt össze a terv, megrajzoltam, és körülbelül egy hónapig dolgoztam rajta. A felhasznált üveg anyagában színezett, ezt méretre vágtam, csiszoltam, majd minden darabot körbevontam rézfóliával, és forrasztó ónnal összeforrasztottam – beszélt az alkotófolyamatról Dobrovitz Klára.

Gelencsér Julianna csuhéműves Nyírfakéreg ölelésében a Szent család című munkája csuhé és nyírfakéreg felhasználásával készült. Utóbbi alkotta koszorúban helyezkedik el Mária, a kis Jézus és József. – Ez a legnagyobb elismerés egy csuhéművesnek, hogy eljut a betleheme Rómába – tette hozzá az alkotó, akinek munkája immár negyedik alkalommal jutott el a nagyszabású kiállításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában