Frissen Fejérből

2021.11.17. 07:05

Tánccal szárnyaltak a Székesfehérvári Balett Színház tagjai

Pillangók címmel mutatta be hétfőn legújabb egész estés, három koreográfiát tartalmazó műsorát a Székesfehérvári Balett Színház a Vörösmarty Színházban.

Bokros Judit

A Pillangók című táncszínházi esten három koreográfia nyűgözte le a közönséget

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezúttal két darab kötődik a társulat igazgatója, Egerházi Attila nevéhez: a Pillangók és a Zero Gravity című tánc­etűdök az ő képzeletében születtek meg. Előbbi a vágyat fogalmazza táncba, utóbbi pedig az emberi szabadságvágyat fejezi ki.

A harmadik darab koreográfusa, a szlovák Lukas Timulak már napokkal a bemutató előtt megérkezett, hogy a finomhangolásokat elvégezze a társulattal. Az általa koreografált munka A Place Between címet viseli, és Magyarországon Székesfehérváron mutatták be először. A mesterrel – aki a holland Nederlands Dans Theathernél (NDT) dolgozott 2010-ig, majd független koreográfus lett, és Peter Bilakkal létrehozta a Make Move Think nevű, interdiszciplináris alapítványt – az utolsó próbák előtt beszélgettünk.

A Pillangók című táncszínházi esten három koreográfia nyűgözte le a közönséget
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Timulak elmondta: Egerházi Attilával számos külföldi helyszínen találkozott és dolgozott együtt korábban. A fehérvári társulatalapítás és a friss meghívás igazán örömmel töltötte el. A Place Beetween című darabját először Spanyolországban mutatták be, majd a világ több pontján is előadták. A koreográfia szinte üres színpadra készült, nincs különösebb díszlet, ám a fények szerepe hangsúlyos, ezeket pedig az izraeli Yaron Abulafia állította be (akárcsak a Pillangók esetében).

Ez a darab a mozgásról szól, nincs különösebb története, az a nézőkben születhet meg. A koreográfia kifejezetten fiatal táncosoknak készült. A Place Beetween lehetőséget ad a mozgás szabadságának a gyakorlására, arra, hogy a táncosok kérdéseket tegyenek fel maguknak: kik ők, mit miért csinálnak a színpadon? A koreográfia egyrészt nagyon szabad, másrészt igen szigorú, meghatározott.

A második nap után Timulak elégedett volt a társulattal, hiszen nagyon szépen dolgoztak, és látszott, hogy csak úgy szívják magukba az információkat.

A Pillangók című táncszínházi estet legközelebb várhatóan a tavasz folyamán tűzik műsorra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában