Frissen Fejérből

2021.11.24. 12:00

Születésnapján emlékeznek meg Pilinszky Jánosról Gárdonyban

Száz évvel ezelőtt született Pilinszky János. „ A huszadik század egyik legjelentősebb magyar költőjeként” tartja őt számon a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány, amely a jubileum alkalmából emlékévet szervez.

FMH

Ennek egyik állomása lesz november 27-én, a költő születésnapján megrendezett ünnepség. A 11 órai eseményre Gárdonyban, Gárdonyi Géza szülőházánál, a Fejér Megyei Irodalmi Emlékfalnál kerül sor, ahol Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára avatja fel Pintér Balázs szobrászművész Pilinszky domborművét. Az avatáson köszöntőt mond L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Tóth István, Gárdony Város polgármestere. Az emlékév apropóján jelenik meg a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Koszorú kiadója jóvoltából Pilinszky János: A nap születése című művének ünnepi kiadása, amely a fiataloknak szóló válogatás a költő verses meséiből.

E kötet bemutatójára ugyanezen a napon 15 órakor várják az érdeklődőket a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. A kötetbemutató gazdag programot kapott: eljön Nyilasi Antónia illusztrátor és Széki András, a könyv tervezője. Mesét mond Gyulai Zsuzsanna Radnóti-díjas versmondó, majd pedig Turek Miklós és a Kosbor együttes lép fel. A Pilinszky emlékév részeként alkotói pályázatot is hirdettek, amely még zajlik. Az emlékév azonban a jövő évbe is átnyúlik, ugyanis 2022. április 11-én, a költészet napján irodalmi tanácskozást rendeznek a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban. Az eseményt diákok számára szervezik, melyen az előadók Pilinszky-életművét mutatják be a résztvevőknek. Ezen az alkalmon kerül sor a „Pilinszky 100” alkotói pályázat eredményhirdetésére és díjátadójára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában