Frissen Fejérből

2021.11.19. 07:05

Friss Bakonyi- és Kaiser-kötetekkel ismerkedhettek az irodalombarátok

Egy verses és egy tanulmánykötetet mutattak be csütörtökön a székesfehérvári Királykút Emlékházban.

Bokros Judit

Bakonyi kötetében Vörösmarty öt drámáját elemezte

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A fehérvári Bakonyi István irodalomtörténész köteteinek sorát gyarapítja a legújabb, Romantika Vörösmarty Mihály néhány drámájában című könyv. Ebben a szerző a kápolnásnyéki és fehérvári kötődésű költő, író, Vörösmarty Mihály öt drámáját elemzi, a hiánypótlás szándékával.

Amint azt Bakonyi ajánlójában kifejti: évtizedekkel korábban kezdett klasszikus költőnk, írónk életművével foglalkozni, ennek kései eredménye ez a kötet, amelyet a jeles drámatudós, egykori tanára, a néhai Bécsy Tamás emlékének ajánl. Ő tanította a Pécsi Tanárképző Főiskolán, az elemzések pedig az 1975-ös OTDK-s dolgozat átírt, kiegészített változatai.

Bakonyi kötetében Vörösmarty öt drámáját elemezte
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bakonyi Istvántól megtudtuk: Vörösmartynak tíznél több drámája van, ebből választotta ki elemzésre a kötetben szereplő ötöt (Salamon Király, A bujdosók, Csongor és Tünde, Vérnász, Czillei és Hunyadiak). A „Csongor és Tünde” teljesen egyértelmű volt ismertsége és jelentősége miatt, a többi pedig történelmi dráma. Ezeket tartotta kiemelten fontosnak. Egyrészt mert követik a shakespeare-i történelmi drámák hagyományát, másrészt olyan pillanatokat mutatnak be, amelyek jól ábrázolják a magyar történelem viszonyait. Vörösmarty volt az első, aki ma is páratlannak számító és vállalható színpadi nyelvet alakított ki a romantika korszakában.

Az est másik szereplője a kiadótulajdonos, költő és író, Kaiser László lett volna, aki rendszeres vendég a városban. Ezúttal azonban betegség miatt nem lehetett jelen, így Gyerekszoba című verseskötetéről Bakonyi beszélt. Recenziójában egyebek mellett úgy fogalmazott: „Egy költő és apa belső fejlődésrajzának tükre”. Kaiser lányához fűződő viszonyát örökítette meg dalformában, rímekkel, de nem közhelyesen. A költemények negyed századot fognak át, és túlmutatnak önmagukon.

Az esten Cserta Gábor és Takács László zenészek működtek közre, Kaiser egy-egy megzenésített versét előadva. A moderátor Orosz Júlia volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában