Frissen Fejérből

2021.11.08. 07:05

Berkenyeágra szállt Márton libája Csókakőn

Már nyolc éve tart libavacsorát Márton-nap idején a Barkócaberkenye Néptánccsoport. A 2020-as kimaradt, ám idén bepótolták a vírus miatt elmulasztott együttlétet. A szokásosnál is többen voltak a vendégek a házigazdák őszinte örömére és úgy 145 víziszárnyas legnagyobb bánatára.

Palocsai Jenő

Táncházra is hívta a vendégeket Samu Zoli (balra) és bandája

Fotó: Berkenyék

Egy év kihagyás után, ismét Márton-napi libavacsorát szervezett a Barkócaberkenye Egyesület. A jelentkezők a szokásosnál is többen voltak, így a vendégek számát nem az érdeklődők mennyisége, hanem a hely befogadóképessége határozta meg.

Fotó: Berkenyék

Az is igaz, hogy a faluház nagytermének közepén szabadon kellett hagyni a táncteret, hiszen az egyesület tánccsoportjai, a Barkóca ágai, rügyei, hajtásai és törzse nemcsak vacsorára, hanem Samu Zoli és bandája által megzenésített táncházra is hívta a vendégeket.

Fotó: Berkenyék
Táncházra is hívta a vendégeket Samu Zoli (balra) és bandája
Fotó: Berkenyék

A mélytányérokba egy combokkal és zúzával gazdagított húsleves került, természetesen nem sajnálva a lúdgége tésztát sem. A várva várt második fogás 30 kiló krumplival és 20 kiló hagymával együtt sült 290 comb és úgy 30 kiló párolt káposzta volt. A ropogós bőr és az omlós hús alól egy mozdulattal kiránthatták a vendégek a csontot, és már indulhatott is a lakoma.

Fotó: Berkenyék

Kas József és Végh György, a falu két pékmestere és Bognár Gábor, a házigazda egyesület elnöke is begyújtott egy-egy kemencét. A sok munkából a tánccsoport fiatal tagjai is kivették a részüket. Helytállásukért többször is megdicsérte őket az elnök, hiszen nagy segítséget nyújtottak ezzel a tánctábori konyha két vezetőjének, Végh György párjának, Margónak és az egyesület elnökségéhez tartozó Bognár Mónikának.

Fotó: Berkenyék

Márton-nap az újbor kóstolásának ideje is, így a Szent Donát Borrend tagjainak felajánlásából több mint 60 liter 2021-es bor került az asztalokra. A vacsorát egy szelet lúdláb zárta, majd pörgött tánc, és nyert sok tombola a hajnalig tartó mulatság során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában