Frissen Fejérből

2021.10.28. 12:00

Új kötet jelent meg a fehérvári törvényszék múltjáról

Tudták, hogy hazánkban is voltak egykor esküdtszékek? Erről is olvashatnak, ha egy könyvtárban belenéznek A Székesfehérvári Törvényszék polgári kori története 1872–1944 című könyvbe.

Majer Tamás

A kötetet bemutató sajtótájékoztatón Hudák Hedvig sajtószóvivő (b), Turcsánné Molnár Katalin és Megyeri-Pálffi Zoltán

Fotó: Székesfehérvári Törvényszék

A kötet megjelenését hirdető sajtótájékoztatón Turcsánné Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke elmondta, hogy az Országos Bírósági Hivatal támogatása révén sikerült megjelentetni ezt az unikális tudományos művet.

A szerző, Megyeri-Pálffi Zoltán, az MTA ELTE Jogtörténeti Kutatócsoportjának tudományos munkatársa maga mutatta be a kiadványt. Elmondta, a kiegyezést követően az 1870-es évek elején váltották fel az újonnan megszervezett állami bíróságok a korábbi rendi-önkormányzati, majd az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után létrehozott császári királyi igazságszolgáltatási fórumokat. Fejér megyében 1872-ben Székesfehérvár mint törvényszéki székhely mellett Adonyban, Móron, Sárbogárdon és Válon indultak el az elsőfokú bírói fórumok.

A kötetet bemutató sajtótájékoztatón Hudák Hedvig sajtószóvivő
(b), Turcsánné Molnár Katalin és Megyeri-Pálffi Zoltán
Fotó: Székesfehérvári Törvényszék

A kötet a bíráskodás székesfehérvári helyszíneit is bemutatja, amelyek között Fejér vármegye székháza foglalja el az egyik legfontosabb helyet. A szerző kifejtette, az a körülmény, hogy 1872-ben a királyi bíróság egy közigazgatási épületben kezdte el működését, nem volt feltűnő, vagy szokatlan, holott ekkorra már a közigazgatást és az igazságszolgáltatást elválasztották egymástól szervezeti és államhatalmi értelemben egyaránt.

Természetesen hamarosan szükségessé vált egy önálló bírósági épület, igazságügyi palota is. Ennek fölépítéséről is olvashatunk a könyvben.

A kötetből 527 példányt nyomtak, ezek többek között a Vörösmarty Mihály Könyvtár helyismereti gyűjteményében, a megyei levéltárban, a bíróságok jogi szakkönyvtáraiban lesznek elérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában