Frissen Fejérből

2021.10.07. 15:30

Tizenharmadik alkalommal talált gazdára a mesés vándortarisznya Lepsényben

Tizenharmadik alkalommal emlékeztek meg Benedek Elek születésnapjáról Lepsényben. Az író 1859. szeptember 30-án, az erdélyi Kisbaconban született. Az ő születésnapját tekintjük a magyar népmese napjának. Benedek Elek egész életében a magyar mondák világát, a népmeséket kutatta, hogy ezeket megőrizve az utókorra hagyja, mint nemzeti kincset. Ezt ápolja ezen a napon az ország sok-sok települése, ezzel adózva a nagy mesemondónak.

V. Varga József, Borsos György

Mesés vándortarisznya hamuban sült pogácsával

Fotó: Borsos György

Lepsényben hagyományosan egy egész hetet szenteltek a nevezetes napnak. A rendezvénysorozat nyitányán a Kákics együttes adott ízelítőt a magyar népzene világából. A népzenét a népmesék világával ötvözve bilincselte le a gyerekek figyelmét egy jó órára. Természetesen a gyerkőcök táncolhattak, és megismerkedhettek az alapvető hangszerekkel is.

A következő állomás a népmesék világából összeállított 13+1 kérdésből álló teszt kitöltése volt. Összesen 17 pontot lehetett elérni, de a 18 csoportnak és a 37 egyéni próbázónak nem sikerült telitalálatos szelvényt alkotni. A kérdések Benedek Elekről, Csukás Istvánról és a magyar népmesék világáról szóltak. A csapatok közül a 2.a osztály Törpikék csapata ért el 16 pontot, csupán 1 pontot veszítve. Az egyéni versenyzők közül négyen szereztek szintén 16 pontot: Blágáné Filo Adrienn, Lébényiné Gombos Katalin, Mácsár Barnabás és Rács Tamás.

Piszkavassal gyémánt félkrajcárokat (ötforintosokat) kellett keresni
Fotó: Borsos György

Jóformán még a másik oldalukra sem fordulhattak az alsósok, máris egy mesevetélkedő kellős közepén találhatták magukat. A 8 csapat 6 fordulóban mérte össze ügyességét. A mesés versenyt összekapcsolták a népi eszközök bemutatásával: a kenyérsütő kemencével, a sütőlapáttal, a fából készült hamuzó kanállal és a fém piszkavassal. A próbák a nevükben is egyedülállók voltak: például Róka fogta csuka, Told be a boszorkányt a kemencébe!, Kapard ki a gesztenyét! vagy a Kis kondás névre hallgató.

A gyerekek kézbe vehették a helytörténeti múzeumból származó eszközöket, amelyek segítségével például 100 vegyes pénzérme közül a piszkavassal egy perc alatt a 10 gyémánt félkrajcárt (5 forintost) egy kis kosárba kellett kiszedni. A versenyek félidejében, az „Üveghegyen” túlról érkezett kakaós csigákkal csillapíthatták éhségüket a gyerekek. A hosszú, de vidám küzdelem után megszületett a végeredmény: első lett a Táltos csapat, megelőzve a Szerénke és a Kukori gárdát.

Hamuzóval válogatták a krumplit, diót, gesztenyét
Fotó: Borsos György

Pihenésképpen az alsó tanulók a hét közepén a Cimbora Produkció jóvoltából a Röfi és a farkas című bábelőadást tekinthették meg.

A mesemondó versenyt az utolsó előtti napon rendezték. A versenyre bárki benevezhetett egy magyar népmesével. Az általános iskolai válogató után 22 versenyző adta elő meséjét ízes lepsényi tájszólásban. A zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen évfolyamonként kellett egy-egy győztest kihirdetniük, akik egy vándortarisznyát, benne hamuban sült pogácsát és egyéb ajándékokat kaptak meséjükért. Ezt követően az ítészek az öt első helyezett közül választották ki 2021 legjobb Lepsényi Mesemondóját, aki idén Szabó Dávid lett. Jutalmul a fentieken kívül egy kerámia plakettet is kapott, valamint a nemzeti színű szalagon a könyvtárban lévő „Égig érő paszulyból” származó ágra a neve és a fényképe is felkerült.

Mesés vándortarisznya hamuban sült pogácsával
Fotó: Borsos György

Persze a zsűri ennyivel nem érte be. Dönteniük kellett a szintén hagyományos rajzverseny és a hetedhét országban meghirdetett hamuban sült pogácsasütő verseny győzteséről is. A gyerekeknek Benedek Elek az Ember a legerősebb című meséjét kellett lerajzolniuk. A győztesek a következők lettek: 1. osztály: Madarász Adrienn, Polvet Ferenc, Rábaközi Gréti, Teichel Karolina; 2. osztály: Durmics Alexandra; 3. osztály: Horváth Nóra; 4. osztály: Derbák Rózsa; felsősök: Kozsda Bence.

Told be a boszorkányt a kemencébe!
Fotó: Borsos György

A hamuban sült pogácsák közül ki kell emelni az „Óperenciás tengeren túlról” érkezett hírhedt Szőrős pogácsát és a dédimama hagyományos receptje alapján az unokájával közösen megalkotott krumplis pogácsát. A két pogácsa fej-fej melletti küzdelméből végül is a zsűri a hagyományos krumplis pogácsának ítélte a plakettet és az Év Legjobb Lepsényi Pogácsája címet! A győztes pogácsát Kovács Jánosné és Horváth Nóra készítette.

A hét a magyar népmesék bűvöletében telt, a gyerekek és a hajdan volt „nagy gyerekek” igazán belefeledkezhettek a mesék bűvös világába, évszázadokat, évezredeket utazhattak vissza a magyar folklór, a néphagyomány és a helyi népszokások világában. Köszönjük, Benedek Elek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában