Frissen Fejérből

2021.10.07. 07:30

Néptáncos randevú Székesfehérváron

A Kárpát-medence érintett néptáncegyüttesei és zenekarai már egy éve készültek a Martin György Néptáncszövetség szervezésében, hogy egy napon, egy időben, egyszerre köszönhessék meg a népművészeti közösségek munkáját és működését immár negyedik éve segítő Csoóri Sándor Program támogatását.

V. Varga József

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– A szövetség elnöksége a fennálló járványhelyzetet (főként a határon túli helyszínek tekintetében) mérlegelve az I. Kárpát-medencei Csoóri Sándor Fesztivál október 2-ára tervezett időpontját 2022 május végére, június elejére módosította. Nehéz, de bölcs döntés született. Azonban én és kollégáim úgy gondoltuk, botorság lenne hagyni kárba veszni egy ilyen remek alkalmat, amikor újra találkozhatunk bő másfél év után – mondta el lapunknak Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyesület művészeti menedzsere, a Martin György Néptáncszövetség elnökségi tagja.

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Ha nem is a Csoóri fesztivál égisze alatt, de mindenképpen annak szellemiségében, az Alba Regia Táncegyesület nevében hívtuk egybe a Fejér megye színei – Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek Találkozója elnevezésű gálaműsorunkra tizenhat kiváló Fejér megyei és egy ugyancsak kiváló Tolna megyei néptáncegyüttest – folytatta a szakember. – Kedves barátaink első szóra és nagy örömmel fogadták el meghívásunkat a Székesfehérvári Kulturális Közösségi Központ társszervezésében megvalósuló Mihály-napi sokadalom néptáncos programjára.

A néptáncos találkozón neves néptáncegyüttesek adtak egymásnak és a nagyérdeműnek felejthetetlen, fergeteges randevút a Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar szabadtéri színpadán. A délutánon tizenhét formáció mutatkozott be egy-egy koreográfiával: az Adony Táncegyüttes – Salina dél-alföldi táncokkal, az Alba Regia Táncegyüttes (Székesfehérvár) kalotaszegi, az Alba Regia Táncegyüttes Senior Csoportja (Szfvár) bagi, a Baracs Néptáncegyüttes Küküllő menti, a Barkócaberkenye Néptánccsoport (Csókakő) domaházi, a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes rábaközi, az Ikarus Senior Táncegyüttes (Szfvár) jobbágytelki, a Madocsai Hagyományőrző Néptáncegyüttes madocsai táncokkal (a szomszédos Tolnából, de a kivétel erősíti a szabályt).

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A Mezőfalvi Néptáncegyüttes rábaközi, a Nagyvenyimi Táncegyüttes marosmenti cigánytánccal, a Pyrgos Zenekar és Táncegyüttes (Beloiannisz) görög, a Saarer Tanzgruppe (Szár) saját fúvószenekarral, a Sárrét Néptáncegyüttes (Szabadbattyán) mezőségi, a Százszorszép Táncegyüttes (Martonvásár) mezőkölpényi, a Szent György Táncegyüttes (Iszkaszentgyörgy) gömöri, a TáncolKodó Táncegyüttes (Szfvár) szilágysági és a Zorica Tánccsoport (Ercsi) szerbsumadija környéki táncokkal. Kísért a Galiba zenekar (Szfvár) és a Szedtevette zenekar (Szfvár).

A házigazda Alba Regia Táncegyüttes nyitó produkció­ként az Esszenciák című, augusztusban a Táncházban, a Királyi Napok Folkfesztivál két telt házas előadásának kalotaszegi nyitótételét mutatta be Majoros Róbert művészeti vezetésével. Az együttes a nagy sikerre való tekintettel újra előadja műsorát november 26-án, pénteken 19 órai kezdettel a Malom utcai Táncház megújult színháztermében.

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A fergeteges fináléval a Nagyvenyimi Táncegyüttes szolgált, a felnőtt és középiskolás korú táncosok közös munkájuk eredményét egy marosmenti csingerálás (cigánycsárdás) előadásával mutatták meg. A koreográfiát az együttes vezetői, Czuppon Péter és Kuminka Zsuzsanna állították össze, harmonikán közreműködött Bobár Zoltán.

– Az országos néptáncszövetség célja, hogy segítse a néphagyomány, különösen a néptánc és népzene értékeinek felkutatását, ápolását, megőrzését és beillesztését a kulturális életbe. Célja továbbá a népművészettel kapcsolatos új értékek létrehozásának támogatása. Szövetségünk a népművészet területén működő amatőr táncosok, együttesek, szakemberek, szervezetek, intézmények érdekvédelmi fóruma is – tette hozzá Majoros ­Andor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában