Frissen Fejérből

2021.10.18. 11:30

Megelevenedett a történelem a Múzeumok Őszi Fesztiválján Fehérváron

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretein belül különleges időutazásra invitálta az érdeklődőket a Szent István Király Múzeum a Romkertben.

Baráth Eszter

A Romkertben nyomozhattak is a résztvevők Haraszti Zsigmonddal (jobbra)

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Romkerti matiné névre keresztelt program egy-egy elemével már korábban is találkozhattak az érdeklődők, szombat délelőtt viszont egy helyen vehettek részt és próbálhattak ki többféle játékot és vetélkedőt. A Szűz Mária-templom falai között Balogh Bálint építész bőrébe bújt Haraszti Zsigmond, a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusa, aki Mátyás király korába helyezkedve mesélt a korabeli átépítésekről. A program ezen része is interaktív volt, hiszen az „építész” a hallgatóságot is többször megszólította mint az építkezésen munkába álló dolgozókat.

A Romkertben nyomozhattak is a résztvevők Haraszti Zsigmonddal (jobbra)
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szervezők, a múzeumpedagógusok gondoltak azokra is, akik családdal, barátokkal együtt érkeztek a rendezvényre. Ők óriástársasjáték segítségével válhattak a történelem alakítóivá, de a dolguk nem volt egyszerű. A Romkert területén szétszórva helyeztek el információkat, amelyekből minél többet be kellett gyűjteni a játékosoknak, hiszen ezek segítséget nyújtottak a társasban. A részt vevő négy csapat mindegyike egy-egy királyt testesített meg, Mátyást, Károly Róbertet, III. Bélát vagy Szent Istvánt. A játék során össze kellett gyűjteni a korabeli bazilika építészeti elemeit, ehhez viszont a kérdésekre jól kellett válaszolniuk és ügyességi feladatokban is le kellett győzniük ellenfeleiket.

A legkisebbek pedig Szent Istvánról hallhattak legendákat, és a szereplők bőrébe bújva meg is eleveníthették a történeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában