Frissen Fejérből

2021.10.15. 14:30

Murzsa Kata már kiskorában tudta, hogy a gyermekek okítása mellett a színház lesz az élete

Színház az egész világ, És színész benne minden férfi és nő: Fellép és lelép: s mindenkit sok szerep vár életében – hangzik el William Shakespeare-től a híres mondat, amellyel Murzsa Kata valószínűleg egyetért.

Déri Brenda

Murzsa Kata már kiskorában tudta, hogy a gyermekek okítása mellett a színház lesz az élete

Fotó: Déri Brenda / Fejér Megyei Hírlap

Katáról nem túlzás azt állítani, hogy egy huszonegyedik századi vidéki vándorszínházat üzemeltet megyénkben. Meglehet, ő valószínűleg szerényebben fogalmazna, de szavait hallgatva nekem a vándorszínház szó jutott először az eszembe. No de ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis közel két évtizednyi történetet hallhattam tőle. – A nővéremmel azt szoktuk mondani, hogy mi már kiskorunkban színházasdit játszottunk. Persze ezzel nem voltunk egyedül; melyik gyerek nem? A különbség az, hogy nálunk ez felnőttként is megmaradt – kezdte Kata, aki budapesti és angliai évei kapcsán úgy fogalmazott, hogy az ifjúság sodró lendülete vitte egészen 20 éven keresztül, majd elhatározta, hogy visszatér a szülővárosába, Ercsibe.

Murzsa Kata már kiskorában tudta, hogy a gyermekek okítása mellett a színház lesz az élete
Fotó: Déri Brenda / Fejér Megyei Hírlap

Habár ez idő alatt is az élete szerves részét tette ki a színház, első diplomáját mégis óvodapedagógusként szerezte, nem sokkal később ez kiegészült az SZFE-n – Színház- és Filmművészeti Egyetem – végzett drámapedagógia végzettségével. Majd 2017 februárjában testvérével közösen megalapították a Felvonási Tünetek Színházi Műhely társulatát Ercsiben, amelyben jelenleg is tevékenykednek, a tagokkal együtt összesen 12-en. Miért is használtam már többször a vándorszínház szót? Kata elmondta, hogy az itt található művelődési ház színháztermében szokták előadni a bemutatódarabjaikat, majd továbbállnak és megyénken belül számos településre ellátogatnak, hogy mások előtt is játszhassanak. Amikor a jövőbeni terveiről kérdeztem, nem kellett sokat gondolkodnia, egyből sorolta is az elképzeléseit, melyek között elsőként említette, hogy reméli, össze tudja tartani a közösségüket, akikkel még hosszú ideig járhatják a megyét. Egy némileg nagyobb horderejű álma, hogy olyan amatőr színészekkel vegye körül magát és tudja kiajánlani őket előadásokra, karakter­megszemélyesítésekre, akik mindig elhivatottak és nem fogynak ki a mondanivalójukból úgy, hogy eközben folyamatosan megújulnak.

– Nagyon fontos szerintem, hogy mindig tudjunk újat mutatni nemcsak a közönségnek, hanem magunknak is, ugyanis annál nincs rosszabb, mint hogy egy színházi darab unalmas – fogalmazott Kata, akinek következő jelenése a saját otthonában kialakított Lakásszínházában lesz október 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában