Frissen Fejérből

2021.10.08. 07:30

Előadtak, kirándultak is az írók Fehérváron

Csütörtökön ért véget a Határon Túli Magyar Irodalom Napjai elnevezésű találkozó, amelyet 22. alkalommal szervezett meg a Vörösmarty Társaság.

Bokros Judit

Ködöböcz Gábor Kányádi Sándorról tartott előadást

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az esemény kedden kezdődött a városházán, amely a fő helyszín volt. A találkozónak idén nem volt konkrét, meghatározott témája, mottója azonban igen: „Mindig új élet lesz a vérből” – Ima Magyarországért, a nemzetért.

A nyitó napi köszöntők után szerdán a határon túlról, illetve az ország más pontjáról érkezett, valamint a helyi írók, irodalmárok jelenlétében, részvételével kezdődtek elő­adások. Örvendetes volt látni, hogy a díszteremben tizenéves fiatalok is helyet foglaltak – nekik talán tanulmányaikban is segíthetett néhány elemzés, irodalmi téma kibontása.

Ködöböcz Gábor Kányádi Sándorról tartott előadást
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az előadások sorát a társaság egyik alelnöke, Lukácsy József vitaindítója nyitotta, majd mások mellett Péntek Imre költő, író, Elmer István író, újságíró és Ködöböcz Gábor irodalomtörténész beszélt. Utóbbi fő témaként Kányádi Sándor Lakodalmas című versét választotta, amelyet a tiszta, egyértelmű beszédről szóló felvezetése után részletesen elemzett. Mint fogalmazott: az 1960-as években született mű ars poétikus, vallomásos jellegű, és a változatlanul továbbélő népköltészeti ösztönzésből született.

Az irodalmi találkozó meghívott résztvevői szerdán este az aradi vértanúkról is megemlékeztek. Csütörtökön pedig kirándulásra indultak a Velencei-tó körül, ahol irodalmi emlékhelyeket tekintettek meg, például a Gárdonyi Géza Emlékházat, de még ekkor is volt előadás – tudtuk meg Bobory Zoltán elnöktől.

A búcsúra délután került sor, folytatás jövőre várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában