Frissen Fejérből

2021.10.21. 08:00

Élet bújik a kövekben – Kötetbemutatót tartottak a Hiemer-házban

Egy külön­leges könyvsorozat első részét mutatták be szerdán késő délután a Hie­mer-házban.

Palocsai Jenő

Káplár Zsolt és Fröhlich Dávid, a könyv szerzői

Fotó: Nagy NorberNagy Norbert / Fejér Megyei Hírlapt / Fejér Megyei Hírlap

Fröhlich Dávid és Káplár Zsolt nevéhez fűződik a kiadvány, melynek címe: Székesfehérvár épített katonai öröksége, 1867–1918. A könyvsorozat fő témája az Osztrák–Magyar Monarchia idején épült katonai objektumok, laktanyák, lőterek, emlékművek ismertetése. Az első rész Fehérvárról szól, de követi majd Debrecen, Győr és számos más, tradicionális helyőrséggel rendelkező város.

A Hiemer-házban Vargha Tamás országgyűlési képviselő elmondta: – Ezzel a könyvvel is tisztelgünk a Magyar Honvédség és a város által kötött szövetség előtt. Szeretnénk, ha ezek az épületek újra régi fényükben tündökölnének, akkor is, ha már nem a honvédség tulajdonában vannak.

Káplár Zsolt és Fröhlich Dávid, a könyv szerzői
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott: – A 19–20. századi döntések nélkül nem alakult volna ki az az infrastruktúra és az a hagyományrendszer, amelynek köszönhetően fontos katonai egységeknek adhat helyet ez a város ma is.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: – A könyvet olvasva kiderül, hogy a katonaság ittléte igenis formálta a város képét, azonban sokkal fontosabb az a lelkiség, ami a kövek mögött van, és ami megtöltötte azokat élettel.

Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka azt mondta, hogy a tavaly indult kutatási programnak köszönhetően évente két-három ilyen kötet jelenik majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában