koncert

2021.10.12. 11:00

Az ifjak nyelvén szólt a zene Fehérváron

A Partitúra Ifjúsági Bérlet közönsége azt is megtudhatta például a hétfői koncerten, hogy mi az a programzene vagy a hangszín. Ráadásul gyönyörű zenéket hallhatott.

Bokros Judit

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a klasszikus muzsika szépségét az ifjaknak is megmutassák. Erre szolgál a „Partitúra” sorozatuk, amelyben az évad során négy koncert szerepel. Az első hétfőn hangzott el, Sándor Szabolcs vezényletével. A Vörösmarty Színház nézőterén helyet foglaló fiatalokat és kísérőiket a zenekar igazgatója, Ruff Tamás köszöntötte, aki rámutatott, hogy a művészek – ez esetben a zenészek – valóban kissé más világban élnek, mint az átlagemberek, és sokat dolgoznak azért, hogy olyan, maradandó alkotásokat hozzanak létre, amelyeket a közönségük igazán értékelhet. Beszélt még arról, miért kell karmester a zenekar élére, majd átadta a szót egy másik fontos szereplőnek, méghozzá a zeneszerzőnek, ez esetben Dobri Dánielnek. Ő a szimfonikusok kortárs művészeti vezetője, itt azonban zeneszerzői mivoltában vezetett végig bennünket a hangverseny ívén. Könnyed, de informatív szövegével érzékeltette, hogyan is születik meg egy-egy darab. A színpadon elhelyezett íróasztal és zongora segítségével még a „zeneszerzői szobába” is betekinthettünk picit, és elképzelhettük, hogyan írhatta meg Bartók Béla a koncert első zeneművét, az Este a székelyeknél címűt. Aztán sorban haladtunk, így szó esett Mozart Kis éji zenéjéről, Haydn A reggel szimfóniájának 1. tételéről, valamint Grieg Peer Gynt-szvitjéből a Reggeli hangulatról. Ezáltal az estétől a reggelig tartó zenei utazást tehettünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában