Frissen Fejérből

2021.10.25. 14:00

A Búzavirág Dalkör tagjai a közösséget is szolgálják

Immár nyolc éve dalolnak együtt hétről hétre a kisfaludiak. A Búzavirág Dalkör tagjai az éneklés mellett a közösségi életben is aktív szerepet vállalnak. A kórus alapítójával és vezetőjével, Csordás Istvánnal beszélgettünk.

Héjj Vivien

Magyar népdalok sokaságát vonultatja fel a kisfaludi dalkör

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egy testvértelepülési kirándulás alkalmával, 2013 szeptemberében jött létre az azóta is töretlenül működő Búzavirág Dalkör. – A Győr-Moson-Sopron megyei Kisfalud településen kirándultunk, amikor az odaúton felmerült a kérdés: miért nem alapítunk egy dalkört? Hazafelé a buszon csináltunk egy castingot, majd egy héten belül megalakultunk. Fiatalok, idősebbek egyaránt szívesen csatlakoztak, a legfiatalabb tagunk akkoriban 12 éves volt. 16 fővel jött létre a kórus, mostanában már csak 9-en vagyunk. Az idősek közül többen kiszálltak, akár egészségügyi okokból, akár a koruk miatt. – mesélt Csordás István, a dalkör vezetője, alapítója.

A dalkörbe szívesen várják a dalos kedvűeket kortól és nemtől függetlenül

A tagok nem bízták a véletlenre a zenetanulást, szakértő kezek és hangok segítették a repertoárok összeállítását. – Először Erőss Orsolya tanított bennünket, 2017-ig ő irányította a zenei munkánkat. 2017-ben volt egy kis törés, akkor egy évig én vezettem a csapatot. Később, 2018-tól egy évig Fazekasné Domak Anikó zenei pedagógus oktatott minket, ám a kórus anyagi problémái és a pandémia miatt már nem tudtuk visszahívni Anikót. Idén aztán Bakné Farkas Beatrix ének-zene tanár vette át a szakmai vezetést. Ő egyébként citerázik is, amit a kórustagok közül négyen mi is elkezdtünk a pandémia alatt. Már régóta szerettük volna, ha lenne valamilyen zenei kíséret a dalokhoz. Ez valamelyest már most is megvalósult, de még tart a tanulás folyamata – tette hozzá.

Csordás István arról is beszélt, szinte egész életét végigkíséri a zene.

Magyar népdalok sokaságát vonultatja fel a kisfaludi dalkör
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Talán a szülői ráhatásnak köszönhető, hogy második osztályos koromban elkezdtem harmonikán tanulni, amit aztán hét évig folytattam. Fiatalon csináltunk egy zenekart, 16-17 éves koromban már lakodalmakban játszottunk. Annak idején ezzel nagyon jól lehetett keresni, egy havi fizetést megkerestünk egy hétvége alatt. Aztán ez abbamaradt, de a zene és a hangszer mindig része volt az életemnek – fogalmazott.

A Búzavirág Dalkör tagjai jellemzően a magyar népdalkincsek világában merülnek el. Aktívan részt vesznek a helyi és a környékbeli közösségi élet eseményein szervezőként és fellépőként, legyen szó farsangról, nőnapról vagy adventi műsorról. Mindig az adott alkalomhoz illő dalcsokorral állnak a közönség elé. A kórustagok szerencsére a megmérettetéstől sem riadnak vissza.

A zene és a hangszer mindig része volt az életemnek – mondta
Csordás István, a Búzavirág Dalkör alapítója
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– 2017-ben elindultunk az V. Egyházmegyei Ki Mit Tud?-on, ott kétszólamú dalokat és népdalokat énekeltünk, ezüst minősítést kaptunk. Hat éve minden augusztus első hétvégéjén fellépünk Felvidéken, az Ipolyságban tartott Szent Korona Ünnepen. Emellett énekeltünk már Erdélyben is, Bihardiószegen – beszélt a mögöttük álló tartalmas évekről Csordás István. Mint mondta, a pandémia alatt aztán az otthoni gyakorlás kapta a főszerepet.

– Nagyon szépen alakult minden, amíg nem jött a járvány. Saját ötlet alapján létrehoztuk Kisfaludon a Novaj-pusztai Vigasságot. Falunap helyett, hagyományőrző jelleggel. Sok nehézségen átküzdöttük magunkat, most pedig újra fel kell építenünk mindent. Jelentkeztünk a KÓTA térségi minősítő versenyére is, amire dunántúli, valamint jászsági dalcsokorral készültünk. – beszélt a jelenlegi kihívásokról a kórusvezető. A Búzavirág Dalkörbe szívesen várják a dalos kedvűeket kortól és nemtől függetlenül. A kórustagok minden hét csütörtökén a Kisfaludi Közösségi Házban találkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában