Frissen Fejérből

2021.09.18. 07:05

Vetített pillanatok – Ament Éva egy távoli világot idézett meg Dinnyésen

Ament Éva elő­adása Ázsiába kísérte el a hallgatóságot.

Tihanyi Tamás

Ament Éva egy távoli világot idézett meg: kaftángomb, tea, szárított túró

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ a Magyarországi Alkotóművészek Regionális Társaságával együttműködésben izgalmas előadás-sorozatot indított el a tóparton: volt már vendégük Köpf Jenő faesztergályos, a Magyar Faesztergályos Egyesület alapító tagja, aki az amatőr faesztergálásról, annak művészetéről, folyamatáról, szeretetéről beszélt.

Az érdeklődők hallhattak a huculokról Bangó Alíz fazekas népi iparművésztől, aztán Bárány Mara gyékény-, szalma-, csuhétárgy­készítő népi iparművész az úgynevezett nomád nemzedék népművészeti törekvéseiről tartott kiváló előadást. Egy hete pedig Viasz Zoltán népihangszer-ké­szítő a magyar pásztorfurulyákkal ismertette meg a látogatókat. Pénteken egy újabb remek előadó a Dinnyési Hagyományőrző Központban várta a hallgatóságot: Ament Éva bútorfestő, az Iharos Népművészeti Egyesület elnöke teakóstolóval egybekötött programon Mongóliáról tartott vetített képes előadást.

Ament Éva egy távoli világot idézett meg: kaftángomb, tea, szárított túró
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az eredetileg grafikus Ament Éva több mint 25 éve foglalkozik tradicionális népi bútorfestéssel, a régi füveskönyvek világával, de szívesen dolgozza fel a régmúlt társasjátékait is. Az utóbbi idők szerelmei lettek számára a festett templomok, a témához évtizedek óta sok-sok anyagot gyűjtött. A sorozat következő estjén sem a helyszín, sem pedig az előadó személye nem változik, hiszen október 15-én 18 órakor Ament Éva ismét Dinnyésen beszél, amikor – várhatóan akkor is sok humorral – Máramarosról tart beszámolót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában