Frissen Fejérből

2021.09.01. 07:15

Pac-Man rajongók figyelem! Ismét retro PC paradicsom lesz Füle

Orsovai Sándor, azaz Bacsis 2014 óta minden évben az apró Fejér megyei településre csábítja az ország retro számítógépes rajongóit. 2020-ban a koronavírus miatt elmaradt kiállítást idén pótolják, nem is akárhogy!

Elekes Gergő

– Egy év kihagyás után tér vissza a kiállítás Fülére. Hogy telt számodra a „kötelező pihenő”?

– Úgy gondolom, hogy aki hobbiból számìtógépezik, annak nem feltétlenül volt ez a „kötelező pihenő” akkora érvágás. „Maradj otthon!”, hangzik a jól megszokott szlogen, melyet én egy kicsit kiegészítenék: „Maradj otthon, és számítógépezz!” Úgy gondolom, hogy most sok ember tudott több időt szánni a hobbijára.

– Hány kiállító lesz idén?

– Sajnos az idei eseményen némileg érezhető lesz a vírus hatása, hiszen valamelyest csökken a kiállítók száma. Szerencsére sikerült új embereket is beszervezni, a már korábban ismert kiállítók pedig újdonságokkal késznek, úgyhogy garantált lesz a megújulás minden téren. Terveink szerint közel 100 számítógép lesz látható, ami önmagában még nem vinné el a hátán a műsort, de igyekszünk további plusz eseményeket, tárgyakat belecsempészni a rendezvénybe.

Generációk csatája a retro világban
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

– Mire készülhetnek a kilátogatók?

– Több mint 10 számítógéppel berendezett multiplayer sarok várja majd őket, ahol már kisebb minibajnokságokat fogunk rendezni. Emellett természetesen továbbra is felvonul a népszerű, több száz darabból álló processzor, videokártya, ès videojáték gyűjtemény. Megemlíteném még a laser disk bemutatót is, ami egész Európában ritkaságszámba megy, valamint idén szeretnék nyitni újabb irányokba is. Emiatt készülünk egy kisebb, második világháborús harckocsikat bemutató makettgyűjteménnyel.

– Mennyire volt nehéz megszervezni az idei kiállítást? Kaptál közben valamilyen segítséget?

– A kiállítás megszervezése egyszerre volt könnyebb és nehezebb is. Könnyebb volt, hiszen évről évre egyre több tapasztalatunk van abban, hogy miként is kell egy ilyen rendezvényt levezényelni, de ha úgy veszem, nehezebb is, hiszen a járványhelyzet korábban nem látott akadályokat állított elénk, és olyan dolgokra kell odafigyelnünk, vagy gondoskodnunk róla, amivel foglalkozni korábban nem kellett. Nem kell semmi nagyobbra gondolni, mint például a kézfertőtlenítés lehetőségének biztosítása, vagy az aktuális jogszabályok betartása. A biztonságos távolságtartást is meg kell valósítanunk. Ezek apró dolgok, de ha összeadódnak, bizony sokat ki tudnak venni az emberből.

Orsovai Sándor igazi turisztikai központtá varázsolja minden évben Fülét
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

– Lesz-e változás a helyszánt illetően?

– Nem, a kiállítást a már jól bejáratott helyen, Fülén, a Petőfi Sándor utca 12-es szám alatt található 800 négyzetméteres tornacsarnokban rendezzük meg szeptember 18-19 között.

Kapcsolódó cikk:

https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/otodik-alkalommal-valt-fule-az-orszag-retro-pc-paradicsomava-3047810/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában