Frissen Fejérből

2021.09.04. 07:30

Nyár végi muzsikás varázslat Martonvásáron

A pandémia csöndje után, találó néven Trilla hívócímmel rendeznek szabadtéri fesztivált a magyar népdal tiszteletére, a műfaj határait átlépve, újragondolva, ötvözve más zenei irányzatokkal.

Zsohár Melinda

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Az idilli kastélykertben péntek késő délután a világhírű Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalmos duó muzsikált, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ tágas terén a nagyszínpadon a Bazseva zenekar szintén magas minőségű zenével szolgált – utóbbiak a népdalok könnyedségét, s a zenei tudás magasrendűségét ötvözve.

Éjszakába menően moldvai, gyimesi táncház várta a résztvevőket

Martonvásár centrumának szépségét nem lehet eléggé méltatni, a ránk hagyott építészeti és kultúrkincs, az épületek, a kert, a kastély, a növényegyüttesek és mindezek helyreállítása, okos összekapcsolása és megtoldása különleges külsőt és hangulatot kölcsönöz a helynek. A korábbi években megtartott ünnepélyes magyar népdalnapok után megújult formában született meg a Trilla szabadtéri fesztivál ötlete, amely tegnap, azaz péntek délután magas indítással kezdődött. A szervező Hangvető Kft. rendezvényszervező vezetője, Lieber Endre hajdan Martonvásáron élt, táncolt, zenélt, jelenleg a Tükrös zenekar kontrása és cimbalmosa, s a népzene elkötelezett küldötte. Csapatával elképesztően gazdag programokat raktak össze, különös tekintettel a gyerekekre.

A kastélykertben péntek késő délután a világhírű Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalmos duója muzsikált
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Szabó Tibor polgármester, Horváth Bálint alpolgármester, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, az önkormányzat, az EMMI és az NKA hathatós támogatásával magas minőséget sikerült Lieberéknek összeállítani. A Trilla fesztiválon éppen erről győződhetünk meg, hogy miként kapcsolható, vegyíthető magas színvonalon az autentikus népzene az illeszkedő zenei műfajokkal, ha szakértő művészek és előadók művelik azt. Martonvásáron pénteken az Ötödik évszak és a Borbély-Dresch Kvartett adott erős nyitányt, egész napon át a Kenderkóc népi játszóház vonzotta a gyerekeket, s különleges képi, hangzó élményt nyújtott a Betyárjáték. Ebben az elhunyt Szomjas György filmjéből kivett képrészletek peregtek a vásznon, s előtte különleges kosztümökben táncoltak a fellépők. Éjszakába menően moldvai és gyimesi táncház várta a hétvégi hangulatot megteremtő nyár végi varázslaton az aludni nem szándékozókat.

A szombat nem kevésbé izgalmas programokat tartogat gyerekeknek, felnőtteknek, az igényes kézműves-kirakodóvásárral egyetemben. Délben a Martonvásári Fúvószenekar játszik indulókat Pfiffer Zsuzsanna karnagy vezetésével, huszonhat éves múltjukkal beivódtak a város eleven vérkeringésébe. Vasárnap fél tizenkettőkor néptáncgálára hívják a helyieket, itt szinte minden családban volt és van évtizedek óta néptáncos. Igazi különlegességként rendezik meg ma, szombaton az Agroverzumban, a mezőgazdasági kutatóintézet modern fogadóközpontjában az I. Nemzetközi Lajtha László Népzenei Konferenciát a felsőfokú hangszeres oktatásban részt vevő szakértők közreműködésével. A honiak mellett ír, finn, görög előadók referálnak a népzenei hagyományokról. A Trilla fesztivál pedig maga bizonyítja, hogy nem süllyedtek el a népi kultúrából gyökerező, abból születő zenei és táncos hagyományok, továbbgondolhatóak a folklórkincsek a 21. századi gépzajban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában